Технологичният гигант Apple може да погълне Netflix, а вероятността за това е около 40%, прогнозират експерти на американската банка Citi.

Намаляването на корпоративните данъци, заедно с еднократната възможност компаниите да върнат обратно в САЩ пари, съхранявани в чужбина, без да понесат голям данъчен удар, ще даде на Apple много по-голям паричен ресурс за закупуване на нови компании.

Технологичният гигант разполага с 252 млрд. долара в брой (голяма част от тях са в други държави), които преди това не е била в състояние да върне обратно в САЩ, избягвайки високото данъчно облагане.

Според експертите на Citi именно Netflix е компанията, която има най-голям шанс да бъде придобита от Apple.

Прогнозата е направена преди придобиването на филмовия бизнес и телевизионните активи на Fox. Но преди това събитие, Citi оцени шанса за обединение между Apple и Disney на 20-30%.

Снимка 331691

Източник: Citi

Гигантът от Купертино от години се опитва да предложи завладяваща телевизионно или филмова услуга. iTunes беше голям хит за компанията, но зрителите се ориентират все повече към услуги като Netflix, Amazon или Hulu, за да гледат любимите си предавания.

Apple наскоро направи първите си стъпки в създаването на съдържание, наемайки Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун да участват в първата серия видеоклипове на технологичната компания.

Но умението да се правят хитови филми е много различно от създаването на телефони iPhone, така че има логика Apple да се насочи към купуването на Netflix в бъдеще.

"Фирмата има твърде много пари в брой - почти 250 млрд. долара, които се увеличават с 50 млрд. долара годишно. Данъчната реформа може да позволи на Apple да използва тази сума", посочват експертите.

"С над 90% от парите си в брой в чужбина, еднократният 10% данък за връщане ще даде на Apple 220 млрд. долара за сливания и придобивания или обратно изкупуване. Apple има нужда от само 1/3 от тази сума, за да купи Netflix", обясняват анализаторите.