Една от най-големите глобални компании в хранителната индустрия - Nestle, обяви, че ще затвори производството си в Румъния. През май месец тази година фабриката й в Тимишоара ще спре да работи.

Ръководството на Nestle е информирало всички 388 служители там за това в официално съобщение.

"Затварянето на базата в Тимишоара беше изключително трудно решение, което беше взето след детаилен анализ. На местно ниво Nestle оперира на един бързо променящ се пазар с нови навици на потребителите и дефицит на работна ръка на фона на конкурентна среда", посочва ръководителят на компанията в Румъния Лесзек Вацирс, цитиран от местното издание Business Review.

Nestle придоби фабриката в Тимишоара през 2000 година, като годишната продукция е над 10 000 тона. Там се произвеждат сладки изделия и кафе. От компанията посочват, че този капацитет ще бъде пренесен към други заводи с цел "процесите да се опростят и да станат по-ефективни".

Гигантът е на румънския пазар от 1995 година. Въпреки промените той ще продължи дейността си в страната чрез централата си в Букурещ, финансовия си офис в Тимишоара и своя търговски екип в страната.

Nestle инвестира $100 милиона в Турция

Nestle инвестира $100 милиона в съседна на България страна в следващите 2 години

Държавата е най-силният пазар на компанията в региона

Тази новина идва след като в средата на миналата година от Nestle обявиха, че ще разширят производството си в Турция с инвестиция от 100 милиона долара през следващите 2 години.

Компанията е представена и у нас чрез дъщерното си дружество "Нестле България". Производствената й база се намира в София, където са заети 670 души. От нея излизат над 1000 различни продукта, а основният е Kit Kat. Капацитетът е около 15 000 тона годишно, като 90% от него е за тази марка.

Какви продукти произвежда Nestle в България и за кои пазари се изнасят те?

Какви продукти произвежда Nestle в България и за кои пазари се изнасят те?

През тази година компанията ще инвестира 4,6 милиона лева в бизнеса си у нас