Най-големият пазар за доставки на руски петрол вече е Индия, като доскоро конкуренцията беше с Китай. Така, през 2023 г. Русия достави на петата по големина икономика в света около 90 млн. тона нефт, което е два пъти повече в сравнение с предходната година. Това съобщи руският вицепремиер Александър Новак в интервю за руска телевизия.

По думите му, "Индия вече стана водещият пазар за доставки на руски петрол и днес страната е един от основните партньори на Русия в енергийния сектор в световен мащаб. За миналата година доставките на петрол възлизаха на около 90 млн. тона - което е 40% от цялото потребление на Индия".

Руският вицепремиер отбелязва, че доставките за най-голямата по население страна в света са се увеличили точно два пъти през миналата година спрямо 2022 година. "През 2022 г. Русия е доставила на Индия 45 млн. тона нефт, а през 2021 г. - само 5 млн. тона", уточнява Новак пред руската медия.

Индия връща обратно в страната огромни обеми злато, които досега съхранява във Великобритания

Индия връща обратно в страната огромни обеми злато, които досега съхранява във Великобритания

Какво е обяснението на това безпрецедентно действие, което за случва за първи път от 33 години

През пролетта стана известно, че според статистическите данни, Русия е станала най-големият доставчик на суров петрол за Индия и Китай за февруари. Индия и Китай са двете най-големи по население страни в света, а икономиката на Китай е втората най-голяма в света.

За Индия делът на Руската федерация в структурата на вноса на петрол достигна внушителните 33% през февруари. За същия период, руските износители на енергийни суровини са осигурили 21% от общия внос на петрол в Китай.

По този начин, на индийския пазар при вноса на петрол, Руската федерация изпревари Саудитска Арабия (с дял от 19%) и Ирак (с дял от 17%). А анализатори от компанията Kpler съобщиха тогава, че за март руските износители на енергийни суровини са успели да увеличат средните обеми на денонощие на износа на петрол по море до почти годишен максимум.

Най-големият доставчик на петрол за Китай и Индия за февруари

Най-големият доставчик на петрол за Китай и Индия за февруари

Русия увеличи износа на петрол по море почти до 1-годишен максимум