Централната банка на Индия прехвърли повече 100 метрични тона злато нейна собственост, съхранявани във Великобритания, в националните си хранилища. Това съобщи Times of India, като се позовава на свои източници.

Обяснението е, че това решение е взето по логистични причини, както и заради диверсификацията на съхранението на благородния метал.

Към края на март, златните резерви на Индия възлизат на 822,1 тона злато, от които 408,31 тона, т.е. половината, се съхраняват на територията на страната. Към момента най-вероятно те надминават вече 500 тона.

Както се отбелязва в публикацията, такова голямо количество от благородния метал се връща в страната за първи път от 1991 година насам. Това решение дава възможност на Централната банка на Индия да спести от съхранението на свое злато в чужбина и да не прехвърля на Английската централна банка комисионни за златните резерви.

Държавите в света, закупили най-много злато през февруари

Държавите в света, закупили най-много злато през февруари

Най-големият продавач на злато в света през февруари беше Узбекистан

По данни на Bloomberg, през първото тримесечие на 2024 г. покупките на злато от големите централни банки са се увеличили до рекордно ниво. Най-големият купувач за тримесечието стана Китай, който увеличава златните си резерви вече 18 месеца поред.

Само през март, по данни на Световния съвет по златото (World Gold Council), Китай е купил пет тона злато, като така е третият по големина купувач за месеца след Турция и Индия. А като цяло големите централни банки в света за месеца увеличиха резервите си от благородния метал с 15,7 тона.

А анализаторът от Freedom Finance Global Наталия Милчакова отбелязва, че поради изкупуванто на благородния метал от централните банки, цените на златото поставят нови рекорди, на фона на политическата несигурност и инфлацията. Освен това, увеличаването на дела на златото в златно-валутните резерви на големите централни банки се свързва със спада на доверието в долара, поради прекомерно високия държавен дълг на САЩ.

Ще продължат ли да поскъпват златото и среброто и да инвестираме ли в тях? Говори експертът

Ще продължат ли да поскъпват златото и среброто и да инвестираме ли в тях? Говори експертът

Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex България, в интервю за Money.bg