Най-големият производител на смартфони в света Samsung обяви, че купува компанията Harman с амбицията да навлезе на пазара със свързани устройства при автомобилната електроника.

Придобиването е договорено за сумата от 8 милиарда долара, пише Tech Crunch.

В свое изявление от Samsung коментират, че сделката се очаква да се извърши с пари в брой. А технологичният производител ще плати по 112 долара за акция на компанията - премия от 28 процента спрямо сумите за ценните книжа на Harman.

Това е голяма сделка за автомобилните амбиции на Samsung, тъй като около 65 на сто от продажбите на Harman, наброяващи 7 милиарда долара през миналата година, са дошли точно от продукти, свързани с автомобилите.

Продуктите на Harman нареждат компанията като лидер в сектора на свързаните автомобилни решения и аудио системи. Фирмата може да се похвали с продукти, инсталирани в около 30 милиона возила по цял свят.

"Harman перфектно допълва Samsung по отношение на технологии, продукти и решения и обединението на силите е естествено продължение на автомобилната стратегия, която следваме от известно време", коментира О-Хюн Куон, заместник-председател на Samsung.

Сделката се очаква да приключи до средата на 2017 година, а Harman ще се преструктурира в самостоятелен клон на Samsung.