Британско-холандският петролен гигант Royal Dutch Shell е решил да излезе от съвместното предприятие с венецуелската компания PDVSA Petroregional del Lago. Както съобщава агенция Reuters, позовавайки се на свои източници, компанията води преговори за това с френската Maurel&Prom. 

Shell иска да продаде своя 40-процентен дял в смесеното предприятие с намерението да съкрати своята петролна дейност във Венецуела и да се фокусира върху газовия сектор.

По информация на агенцията в сътрудничеството си с Petroregional Shell се сблъсква със сериозни забавяния при получаване текущи средства и дивидентите от страна на държавата. През 2016 г. смесеното предприятие добивало по 33 хиляди барела на денонощие.

От друга страна, според източниците на Ройтерс, Венецуела не е съгласна със сумата, която е готова да плати Maurel&Prom за тези активи и преговорите засега са прекратени.

Shell работи във Венецуела повече от 100 годни, но сега единственият проект за добив в страната, това е този с Petroregional, която е оператор на находището Urdaneta Oeste.

Maurel&Prom дълги години се фокусира върху добива на суровината в Африка. Сътрудничеството с Petroregional по експлоатирате на находището Urdaneta Oeste открива нови възможности за навлизане на компанията в региона. За тази цел Maurel&Prom в последните години създаде стратегическо партньорство с Frontera Energy в Колумбия и Перу.