Японският конгломерат SoftBank достигна сделка и ще инвестира над 7,7 милиарда долара в Uber, срещу което ще получи 15% дял в компанията за споделено пътуване, пише CNN.

Инвестицията поставя оценка на компанията около 48 милиарда долара - 30% по-малко от стойността ѝ при предходен рунд на финансиране, когато тя бе оценена на 68 милиарда долара.

Така Uber вече не е най-високо оценяваният стартъп в света, след като преди седмица китайският конкурент Didi Chuxing Technology Co. набра 4 милиарда долара финансиране и получи оценка от 56 милиарда долара.

Като част от сделката, SoftBank планира да инвестира и още 1,25 милиарда долара в Uber при оценка от 68 милиарда долара, като отстъпка за настоящите акционери, които се притесняват, че покупката на по-ниска цена ще подкопае стойността на останалите дялове.

SoftBank предлага 30% по-малко за акциите на Uber

SoftBank предлага 30% по-малко за акциите на Uber

Въпреки това инвеститорите са склонни да продават

Сключването на споразумението е критично за Uber, тъй като редица корпоративни промени висят, чакайки успешна сделка. Компанията ще добави шест нови директора, включително двама от SoftBank, както и ще разшири правата при гласуване за всички инвеститори.

Върховният съд на ЕС реши: Uber е таксиметрова компания

Върховният съд на ЕС реши: Uber е таксиметрова компания

Решението не може да бъде обжалвано