Бордът на индийската Flipkart Online Services Pvt одобри продажбата на около 75 процента от компанията на група, водена от Walmart Inc. за приблизително 15 милиарда долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

В рамките на сделката SoftBank Group Corp. ще продаде целия си дял от над 20%, които държи във Flipkart, при оценка от грубо 20 милиарда долара. Компанията-майка на Google - Alphabet Inc. - най-вероятно също ще участва в сделката, твърдят източниците. Окончателните цифри ще бъдат оповестени до 10 дни.

Amazon иска да погълне най-големия си конкурент в Индия

Amazon иска да погълне най-големия си конкурент в Индия

Но може да се окаже, че компанията на Джеф Безос закъсня

Споразумението ще затвърди триумфа на Walmart над Amazon.com Inc., която се опитваше също да поеме контрол над Flipkart със своя оферта. Бордът на директорите на индийската компания обаче избра Walmart и заради по-голямата вероятност регулаторите да одобрят сделката. Amazon е вторият по дял онлайн търговец в Индия след Flipkart.

Ако бъде сключена, тя ще даде на базираната в Арканзас Walmart водеща позиция в растящия пазар с над 1,3 милиарда души. Най-големият търговец на дребно в света се опитва да се пребори с конкуренцията на Amazon, докато потребителите пазаруват все по-често онлайн.

Самата Amazon вече води агресивна политика по разширяване на присъствието си в Индия. Основателят Джеф Безос влага 5,5 милиарда долара в страната.

Amazon изгуби Китай и не може да си позволи същото с Индия

Amazon изгуби Китай и не може да си позволи същото с Индия

Пазарът обаче се оказва труден

Миналият месец Walmart се съгласи да продаде британската си верига Asda като част от стратегията си да приоритизира бързорастящите пазари пред вече узрелите.

Sainsbury's и Asda се обединяват в сделка за $18.3 милиарда

Сливане за $18.3 милиарда създава най-голямата търговска верига на Острова

Новата верига ще има 2800 магазина и 330 000 служители