Над половината от малките и средни компании в Европа ще бъдат изправени пред риска от фалит през следващата година, ако приходите им не се повишат. Това твърдение разкрива мащаба на щетите, нанесени от корона кризата на Стария континент.

Една на пет фирми в Италия и Франция може да влязат в процедура по несъстоятелност в следващите шест месеца, показва изследване на McKinsey, проведено през август сред над 2200 малки и средни предприятия в петте най-големи икономики в Европа.

Тези компании са ключови за региона, като те отговарят за две трети от заетостта и за над половината от добавената стойност към икономиката, пише Bloomberg.

Пандемията засегна сериозно европейските фирми, като 70 на сто от тях посочват, че имат спад в приходите. Този дял е дори по-висок в страни като Италия и Испания, където блокирането беше по-продължително, а мерките - по-строги.

На фона на тази ситуация има малко оптимизъм, като по-голямата част от бизнеса смята, че икономиката е доста слаба. Основните опасения са свързани със задлъжняването на компаниите и необходимостта от съкращения.

Правителствата на всички държави, включени в изследването - Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, обявиха допълнителни мерки в подкрепа на заетостта и за ограничаване на безработицата.

Междувременно преди седмица The New York Times излезе с коментар, че плахата надежда, че Европа се възстановява от икономическата катастрофа, причинена от коронавируса, изчезва заедно с рязкото повишаване на заразените на целия континент.

След като успя да запише рязко възстановяване в началото на лятото, икономиката на Великобритания нарасна далеч по-малко от очакваното през август - с едва 2,1% спрямо юли, показват данни на националната статистика. По-рано Франция, втората най-голяма икономика, прогнозира още по-слаб темп на възстановяване през последните три седмици на годината. В Париж очакваха така или иначе минималния 1% растеж. Сега прогнозата гласи 0%. За 2020 г. се очаква икономиката да се свие с 9%.

Икономическото възстановяване на Европа вече е само летен спомен

Икономическото възстановяване на Европа вече е само летен спомен

Втората вълна на заразени вече забави растежа. И икономисти очакват тежка зима