Тази година определено беше доста тежка за Китай. Страната записа доста по-лоши от очакваното резултати със спад на брутния вътрешен продукт (БВП), по-слаб износ, срив на фондовите борси и обезценяване на юана на няколко пъти. Властите в Пекин не прогнозират сериозно подобрение за идната година. Кои обаче ще бъдат най-важните неща, за които да следим през 2016 г.? Отговор на този въпрос се опитват да ни дадат от CNN Money.

Ще се свие ли още китайската икономика?

Годините на агресивна експанзия за азиатската страна са вече минало. Икономистите, включили се в проучване на американското издание, очакват през новата година ръстът на китайското БВП да намалее още до 6,5% при прогнози за 6,8% за настоящата.

Пекин ще трябва да впрегне всичките си сили ръстът на икономиката да не пада под тази граница през следващите пет години, за да може да постигне заложените за 2020 г. цели за икономика, изчислявана на 12 трилиона долара.

Ще има ли ново намаляване на лихвените проценти?

Свиването на икономиката принуди Китай да предприеме различни мерки, за да я стимулира. Това включи намаляване на лихвените проценти на няколко пъти, ограничаване на задължителната наличност на кеш в банките за сметка на по-голямо кредитиране, както и ускоряване на различни инфраструктурни проекти.

През март 2016 г. предстои нова голяма среща на правителството, на която ще бъде направен преглед на настоящата политика. Икономистите обаче не очакват да бъде обявен пакет от много по-сериозни стимули. Според тях промените отново ще се отнасят до осигуряването на фискална подкрепа за инфраструктурни инвестиции, както и до евентуално орязване на лихвите на два пъти още в началото на новата година.

Може ли Китай да усмири фондовия пазар?

Докато към момента все още основните участници на пазара в Поднебесната империя са местни инвеститори, Пекин иска да примами повече чуждестранни компании, които да вложат парите си в страната. Екстремната волатилност обаче може да попари тези надежди.

Все пак вече бяха предприети някакви стъпки за ограничаване на проблемите на фондовия пазар. От 1 януари в действие ще влезе инструмент, който автоматично ще прекратява търговията на борсите за период от 15 минути в случай, че основният индекс скочи с 5% нагоре или надолу. Освен това предстои да бъдат обсъдени нови правила за излизане на компаниите на фондовия пазар. През лятото Пекин блокира първичното публично предлагане за 4 месеца след срива на борсите.

Ще продължи ли да пада юанът?

През 2015 г. юанът се сви с 5% спрямо щатския долар. Експертите очакват тази тенденция да се запази и валутата да поевтинее още през новата година заради по-слабия икономически растеж и ограничената търговия. Някои от тях допускат, че срива може да достигне до 16 на сто в сравнение с настоящото равнище на курса на юана.