2017-а беше добра година за световната икономика и 2018-а ще последва тази тенденция, прогнозират анализатори от Goldman Sachs.

Икономическият растеж по света е под пара и расте осезаемо. Германия, най-голямата икономика в Европа, нарасна с изненадващите 0.8% през третото тримесечие. Японската икономика е расте 7 поредни тримесечия. Американската икономика нарасна с 3% през третото тримесечие.

"2017 се очертава да бъде първата година от разширяването, през която ръстът изненадва, вървейки нагоре. Очакваме 2018 г. да донесе повече от същото", заяви анализаторът на Goldman Чарлс Химелберг.

Химелберг и неговият екип очакват световната икономика да нарасне с 4% през следващата година по няколко причини, включително силен импулс на растежа, облекчаване на финансовите условия, глобалната парична политика, която остава "силно благоприятна от историческа гледна точка" и вероятността от фискални стимули в САЩ.

Акциите в целия свят се възползваха от глобалния икономически растеж през тази година. В САЩ S & P 500 се е увеличил с над 14% през 2017 г. В Европа немският Dax е нараснал с повече от 13% на годишна база. В Япония Nikkei 225 се е увеличил със 17.2% през тази година.

Политическите рискове и ролята на Тръмп

Въпреки благоприятната икономическа среда, не липсват и рискове, които са главно от политическо естество.

"В началото на 2018 г. един от най-големите политически рискове, който ще наблюдават инвеститорите, е преминаването на данъчната реформа в САЩ. Вторият политически риск, който сякаш се пренебрегва, но според нас все още е активен, е търговската политика на САЩ", каза Химелберг, отбелязвайки, че двата риска са "потенциално свързани".

Снимка 324542

Източник: iStock

Goldman снята, че 80% шанс данъчната реформа да бъде завършена в началото на 2018 г. Въпреки това "ако данъчното законодателство не успее да мине, това ще бъде вторият сериозен законодателен провал по време на първата година от мандата на президента на Тръмп", отчитат от банката.

При този сценарий Химeлберг рейтингът на президента вероятно ще падне и администрацията на Тръмп отново ще бъде поставена под напрежение да постигне нещо преди изборите в средата на мандата. Това нещо може да бъде "по-твърда позиция по отношение на търговията и външната политика", прогнозира експертът.

Доналд Тръмп изненада всички с протекционисткия си тон още от началото на своята президентска кампания. Наскоро по време на първото си посещение в Азия като президент, той заяви, че ще преразгледа баланса на търговските споразумения между азиатските страни и САЩ като част от политиката му "Америка на първо място".

Тези коментари създадоха загриженост относно несъгласието на Тръмп с търговски споразумения като Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Той настоява да предоговори условията по споразумението от 1993 г., заплашвайки да изтегли САЩ от него. По време на кампанията си бъдещият президент нарече NAFTA най-лошата търговска сделка в историята.

Ако данъчната реформа на Тръмп успее, тя поставя администрацията на Тръмп в по-добра позиция да успее да предоговори споразумението. "Ако потръгне данъчната реформа, така може да потръгне и NAFTA", посочва Химелберг.