Средно около 2400 са били работещите българи с месечен доход от трудови правоотношения от над 50 000 лева през 2023 г.. Това показва справка на Националната агенция за приходите, направена по искане на Mediapool.

Около две трети от тях са се разписвали за между 50 000 и 100 000 лева на месец, но немалка е и групата на тези с до 6 млн. лева годишен доход от заплата и мениджърски възнаграждения.

В същото време, при над милион данъчната основа е под 1000 лева, а само 175 000 души (или 7% от работещите) са със заплати от между 3000 и 5000 лева.

Градовете у нас, където средните заплати растат най-бързо и най-бавно

Градовете у нас, където средните заплати растат най-бързо и най-бавно

Какви са средните заплати в различните градове и кои икономически сектори са с най-високи доходи

От данните на НАП става ясно, че 9 от 10 трудещи се получават заплащане под 3000 лева на месец.

"В България има токсично неравенство в доходите. Разликата между най-ниската и най-високата заплата в страната е над 1000 пъти, което е ужасяващо. Има огромна поляризация, която е нехарактерна за европейските общества. У нас неравенството е в подобни пропорции като тези в Ел Салвадор, близко до това на Кения и Доминиканската република и малко по-ниско от това в САЩ", коментира пред онлайн изданието доц. Мария Желязкова от Института по философия и социология на БАН.

Според нея таванът на осигурителния доход трябва да е годишен, а не месечен и здравните осигуровки трябва да са върху пълния доход.

Милионери от заплати

В България през 2022 г. е имало наемен служител с облагаем доход по трудови правоотношения в размер на 38,6 млн. лева или средно по 3,2 млн. лева на месец.

През миналата година числата са по-"скромни" - 27,8 млн. лева годишна заплата или по едва 2,3 млн. лева на месец. Както отбелязва пред онлайн изданието икономистът Лъчезар Богданов, вероятно "милионерските" заплати са опит да се прехвърлят суми, които иначе биха влезли в печалбата на дадените фирми и биха се разпределили като облагания с 5% данък дивидент.

Средните заплати в ЕС през 2023 - България отново е в дъното на скалата

Средните заплати в ЕС през 2023 - България отново е в дъното на скалата

Как се сравняват средните доходи в Европа?

По неофициална информация на Mediapool действително става дума не за големи международни компании, а за относително неизвестни фирми.