Изследване на министерството на вътрешните работи на Великобритания е установило, че всеки ден в страната пристигат средно 707 мигранти от източноевропейските страни.

Това се отразява на сумите, които те получават от държавния бюджет, пише The Daily Mail. Почти 129,000 мигранти от източна Европа получавт плащания от държавата, например данъчни кредити. Преди 12 месеца броят на бенефициентите все още е бил 55 000 души. Общият обем плащания за мигранти  възлиза на 145 млн. паунда годишно.

Тези данни са извлечени от публкуваните днес множество доклади относно имиграцията, предоставянето на убежище и престъпността сред чужденците.

Станало е ясно, че между юли и септември в Британия са пристигнали още 56,000 мигранти от Полша и другите държави, присъединили се към Съюза през май 2004. Общият им брой на Острова  е достигнал 743,000 души.

Само през миналата година, броят на регистрираните за работа се е увеличил с 220,000 души, увеличение близо 50%. В това число не се включват децата и самонаетите.

Румъния и България са членове на ЕС от януари тази година и още не ползват облаги, свързани с официалния трудов пазар на Великобритания. Общо 30,000 румънци и българи живеят сега във Великобритания.

Консерваторите обвиняват лейбъристите, че по въпросите за миграционната политика те не са успели да изчислят точния брой на новодошлите и са оставили местните власти да се борят с всичките последици. Според политиците има нужда от фиксирана бройка на мигрантите, които идват извън ЕС, както и въвеждане на преходен контрол за бъдещите страни от ЕС.

Министрите са на друго мнение - повечето от новодошлите са млади хора, които не се интересуват от получаването на държавни подаяния и оказват изключителен принос на местната икономика.

Но все пак се оказва, че 129,000 не-британци получават данъчни кредити, детски надбавки и други плащания. Увеличението на броя им се обяснява с изтичането на 12-месечния срок за работа във Великобритания, след който мигрантите имат същите права на помощи както британските граждани.

Британската медия посочва факта, че поляците и другите ползват детски надбавки, дори децата им да са останали в родната страна и да не са дошли с родителите си. Още повече са тези мигранти, които след като се установят, „издърпват" и децата си при себе си.

Становището на вътрешното министерство е, че мигрантите от осемте присъединили се през 2004 страни допринасят за успеха на националната икономика, за сметка на малки претенции към социалната система на страната.

Министърът по имиграцията е казал, че е било твърде рано да се оцени пълния ефект от присъединяването на България и Румъния към ЕС, затова ограниченията ще останат поне още една година.

Политиката на ограничения достъп до пазара на труда на UK гарантирал, че само тези, които имат какво да предложат на кралството, могат да работят там. „Ще продължим мониторинга на ограниченията".

Броят на мигрантите от източна Европа води до неравновесие сред местните общности като училища, болници и други обществени услуги.