Повечето германски фирми, които изнасят за Великобритания, са зле подготвени за сценарий без сделка по "Брекзит", сочи проучване на Икономическия институт IW, пише Ройтерс. Подобен развой би бил с негативни последствия и за двете страни.

Изследването на IW на повече от 1100 германски фирми, които изнасят индустриални стоки и услуги за Великобритания, показва, че около 30 процента не са предприели никакви мерки за вариант, в който споразумение не бъде договорено до излизането на Великобритания от съюза на 29 март.

Икономистът на IW Юрген Матхес заяви, че резултатите от проучването са тревожни, добавяйки: "Който вярва, че все още може да чака, преди да направи авариен план, греши."

Миналия месец германската индустриалната асоциация Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), която е водещата организация на индустрията и свързаните с нея доставчици на услуги, представляваща 40 индустриални асоциации и повече от 100 000 компании с около 8 милиона служители, заяви че така нареченият твърд "Брекзит" ще предизвика огромни проблеми за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници в цяла Европа.

Няколко икономически институти съобщиха миналата седмица, че германската икономика вероятно се е свила през третото тримесечие, след като публикува тримесечни темпове на растеж от 0,4% през първото и 0,5% през второто тримесечие.

Данните, публикувани във вторник обаче, показаха, че немските промишлени поръчки нараснаха неочаквано през септември, което предполага, че икономиката приключи третото тримесечие на стабилна основа.

Досега има само едно германско икономическо проучване за възможните последици от непостигане на съгласие по Брекзит. То бе поръчан от германското министерство на икономиката и ръководено от Габриел Фелбермар, директор на базирания в Мюнхен институт Ifo. То прогнозира, че Великобритания ще навлезе в рецесия с 1,73% свиване на БВП. БВП на Германия ще отчете спад от 0,23%, писа германската медия Handelsblatt миналия месец.

Ако Великобритания постигне търговска сделка с Южна Корея, подобно на ЕС, отрицателният ефект върху БВП ще бъде 0,6% за Великобритания и 0,1% за Германия. "В интерес на ЕС е Великобритания да остане в митническия съюз", каза г-н Felbermayr на Handelsblatt. "Ако веригите за доставки се разкъсват, никой няма да спечели, включително ЕС."

За BDI най-лошият сценарий е Брекзит, който нарушава доставките. Много германски фабрики в Обединеното кралство зависят от доставките от континента и ще трябва да затворят. Дори при сделка с нулева мита ситуацията ще бъде по-лоша от днес, поради продължителни гранични проверки, според Йоаким Ланг от организацията.