Нещо фундаментално се променя в бизнеса. И компаниите, които предвиждат и се адаптират към тези дълбоки промени, ще имат най-добрия шанс да успеят в новата ера. Преди да продължим напред, нека се върнем назад, 3000 години назад, и да хвърлим бърз поглед върху историята на бизнеса, за да си припомним колко много природата на фирмата може да се промени с течение на времето.

Да започнем от осми век пр.н.е. в Индия, където ранните организации, наречени "shreni", са били първите фирми, които са можели независимо да сключват договори или да притежават собственост, което също така означавало, че могат да съдят и да бъдат съдени. 

До 960 г. сл. н. е. китайската династия Сонг наблюдава появата на барута, печатарските преси, първите хартиени пари и първите партньорства и акционерни дружества, които приличат на нашите съвременни капиталови структури. Нещата процъфтявали.

През 1500 г. сл. Хр., подкрепяни от правителството фирми, като холандската източноиндийска компания и британската източноиндийска компания, започнали да изграждат глобални търговски империи, предлагайки акции и облигации на нови борси, докато техните стоки се разпространявали по света. Тяхната търговия с чай сама по себе си променила картата на света.

През около 1790 г. индустриалната революция е в ход. И с целия този чай за варене, фирми като Wedgwood намерили начини да стандартизират процесите, извършвани веднъж ръчно. Занаятчиите, които правели по един цял чайник, сега се съсредоточили върху производството на части от него. 

Така бизнесът продължил да се развива с нова ера, възникваща приблизително на всеки 50 години.

През 1830-те железопътните компании в САЩ стават първите наистина модерни управленски организации, като редиците на мениджърите на средно ниво се разширяват почти толкова бързо, колкото и самите релси. До 1870 г., когато тези ранни супермагистрали намалиха разходите за преместване на стоки и информация, се появява нов тип компании, ръководени от основателите тръстове, които породиха монополи в толкова много индустрии, че бумът имал нужда от малко спиране. С тръстовете, забранени от 20-те години на миналия век, тези ръководени от основателите фирми били заменени от професионално управлявани корпорации, притежавани от инвеститори на дребно и управлявани от влиятелни ръководители.

Най-големите фалити на банки в американската история

Най-големите фалити на банки в американската история

Lehman Brothers, Credit Suisse и още много примери

Управлението се превърнало в кариера. И до 60-те години на миналия век тези мениджъри управлявали бързо разрастваща се вселена от разрастващи се конгломерати. Със сътресенията от 70-те години на миналия век дойде и нов начин на мислене, който ни води до днес. От зората на индустриалната революция предприятията навлизаха в нова ера приблизително на всеки 50 години. Но ако днес сте изпълнителен директор, нямате нужда от числа, за да ви кажат, че нова ера започва отново, защото го усещате.

И така, как ще изглежда фирмата на бъдещето? Никой не може да каже със сигурност.

"Технологията ще позволи на компаниите да постигнат мащаб и да запазят интимността на клиента. Властта ще се прехвърли от професионалните мениджъри към експертите, които доставят на тези клиенти. Компаниите ще притежават само тези активи, които са критични за тяхната мисия и ще разчитат на външни екосистеми, за да управляват останалите. Инвеститорите не само ще инвестират в компании, те ще инвестират и в проекти. И всяка компания ще има два двигателя, този, който захранва днешните печалби, и този, който ще генерира печалбите на утрешния ден", прогнозираха от глобалната консултантска компания Bain & Company.