Това, което все още изглежда по-скоро като ексцентричен експеримент за повечето страни по света, а именно въвеждането на 4-дневна работна седмица, привличат все повече интереса на икономисти и компании от Острова, желаещи да намерят решение на проблема със забавянето на растежа на производителността във Великобритания, пише Reuters.

Британския производител на продукти за грижа за кожата Five Squirrels е един от многото, които са въвели 4-дневна работна седмица. Собственикът на компанията Гари Конрой казва, че 15-те му служители са постигнали целите си, след като през юни миналата година са преминали към по-кратката седмица и са въвели четиричасови периоди всеки ден, в които не гледат имейли, не отговарят на телефонни обаждания и изключват известията за съобщения.

От 70-те години на миналия век до навечерието на финансовата криза производителността, или икономическият продукт за един отработен час, нараства във Великобритания средно с малко над 2% годишно, което допринесе за стабилното повишаване на жизнения стандарт. Но между 2010 и 2019 година производителността е едва 0,75 % и според прогнозите на Английската централна банка ще остане слаба през следващите няколко години, отчасти поради по-голямата бюрокрация след Брекзит.

Белгия въвежда официално 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Още една страна въвежда 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Защо нито бизнесът, нито синдикатите не са особено доволни?

В този контекст вкарването на същата продукция в 4-дневна работна седмица представлява еквивалент на десетилетие на нарастване на производителността преди забавянето.

Компанията, базирана в Хоув на южното крайбрежие на Великобритания, е една от 61 компании - повечето с 25 или по-малко служители, които участваха в най-голямото в света изпитание на четиридневната работна седмица миналата година. Доволни от резултата, 56 от тях продължиха да работят по този начин.

Част от големия проблем на Великобритания с производителността се дължи на ниските инвестиции, които през 2021 година са били най-слабите в групата на седемте богати държави, според данни на Световната банка. Опитът на някои компании в първия експеримент показва, че преминаването към четиридневна работна седмица може и да помогне.

Снимка 597174

Източник: iStock by Getty Images

Главният оперативен директор на Stellar Asset Management Дарил Хайн казва, че компанията за финансови услуги е въвела нова технология за рационализиране и автоматизиране на процесите при преминаването към 4-дневна работна седмица.

Време ли е за промяна

Ян-Еманюел Де Неве, професор по икономика в Оксфордския университет, смята, че 10% увеличение на производителността може да се окаже по-реалистична цел за повечето компании, отколкото 20%, което би се получило при преминаване към четиридневен работен ден и запазване на производството.

Въпреки това, според професора е по-добре да се опита да се въведе по-кратка седмица, след като голяма част от работниците съобщават за влошено психично здраве заради претовареност.

"Изминаха почти 100 години, откакто преминахме към петдневна работна седмица, така че е крайно време да започнем да мислим по-убедително за следващите стъпки", казва той, като се позова на американския автомобилен производител Хенри Форд и неговото въвеждане на петдневна работна седмица през 1926 година.

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в ManpowerGroup България, пред Money.bg