Китай е втората най-голяма икономика в света, която отговаря за 15% от износа на стоки и услуги в глобален мащаб. Как обаче азиатската страна се превърна в такъв гигант?

Преди около 40 години Китай изглежда по съвсем различен начин, като тогава тя допринася за по-малко от 1% от световния експорт и прави едва първите стъпки към изграждането на икономиката си.

Към този период страната няма такива големи търговски центрове. Например, към 1979 година Шънджъ, който днес е един от икономическите двигатели на Китай, е град с население от около 30 000 души.

През следващото десетилетие Китай прави първите стъпки към изграждането на големи търговски и икономически хъбове. Така се раждат първите т.нар. специални икономически зони по делтата на Перлената река. Там се намират днешните гиганти като Гуанджоу, Шънджъ и Макао.

Постепенно градовете по делтата започват да привличат чуждестранни инвеститори, като предлагат различни данъчни облекчения и други подобни инициативи за бизнеса.

90-те години отварят възможностите за създаването на международни продуктови линии, при които компонентите за дадени продукти се произвеждат и сглобяват в различни части на света. Китай започва да привлича вниманието на инвеститорите със своите ниски разходи за труд.

Азиатската държава, ако от сметката бъдат изключени Тайван и Хонконг, се нарежда сред топ 10 на най-големите износителки през 1997 година. Тогава страната вече допринася за 3,3% от експорта в глобален мащаб. Няколко години по-късно или през 2001 година страната става част и от Световната търговска организация.

Към днешна дата Китай е истински търговски гигант и хегемон в производството. Само САЩ и Германия се доближават до страната що се отнася до дял от световния износ.

Към 2020 година Китай осъществява близо 15 на сто от глобалния експорт. За САЩ делът е от малко над 8 на сто, а за Германия - от 7,8 на сто. През първото тримесечие на 2021 година, на фона на бързото възстановяване на Китай от пандемията, износът от страната се увеличава с близо 50% на годишна база до около 710 милиарда долара.