Държавният департамент на САЩ уведоми Конгреса, че планира да продаде 18 въоръжени безпилотни летателни апарата MQ-9B на Обединените арабски емирства в сделка на стойност 2,9 милиарда долара, пише CNBC.

Новината идва на фона на съобщенията от миналата седмица за потенциална продажба на изтребители F-35 в близкоизточната страна.

Това би било първият износ на въоръжени безпилотни летателни апарати, откакто администрацията на Тръмп преразгледа споразумението за оръжия от Студената война между 34 държави.

ОАЕ отдавна проявяват интерес към закупуване на безпилотни летателни апарати от САЩ и ще бъдат сред първите на опашката, след като американската политика за износ се промени това лято. Сделката на стойност 600 милиона долара за продажба на четири невъоръжени, но готови безпилотни MQ-9B SeaGuardian на Тайван беше първата, която бе официално представена пред Конгреса преди дни.

Въоръжените безпилотни летателни апарати MQ-9B също ще бъдат оборудвани с радар и биха могли да бъдат доставени през 2024 г. Сделката, за която е уведомен на Конгреса, е за 15 броя с опция за три допълнителни безпилотни летателни апарата, според източници.

ОАЕ, един от най-близките съюзници на Вашингтон от Близкия изток, отдавна проявява интерес към придобиването на самолети F-35 и им бе обещан шанс да ги купят в друга сделка, сключена, когато се съгласиха да нормализират отношенията с Израел. Неформалното известие за 50 самолета Lockheed Martin Co F-35 е направено на 29 октомври.

Комисията по външни отношения на Сената на САЩ и на Камарата на представителите, чиито членове критикуват ролята на ОАЕ в смъртта на цивилни граждани в гражданската война в Йемен, имат възможност да блокират продажбите на оръжия преди Държавният департамент да изпрати официалното си уведомление до законодателната власт.

"По отношение на политиката Съединените щати не потвърждават или коментират предложените продажби или трансфери за отбрана, докато не бъдат официално уведомени пред Конгреса", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Reuters.