Изминаващата си вече 2022 година не бе особено благоприятна за инвеститорите на финансовите пазари. И макар, тя да е на път да приключи с двуцифрен спад за водещите основни борсови индекси, като S&P 500 се насочва към понижение от близо 20%, тя не бе лоша за всички класове активи.

Сега ще погледна към това кои активи се представиха много по-добре от широщия бенчмарк, индикация за случващото се на световните фондови пазари, който съставлява близо 50% от световната борсова капитализация.

Петролните компании

Разбира се на първо място са петролните компании. Те не просто не отбелязаха загуби, но дори донесоха на инвеститорите двуцифрени процентни печалби. Цялата година бе благоприятна за сектора - от стартиралата война между Русия и Украйна в началото на годината и наложените санкции на руски петрол в Европа, в последствие - до спазване на съкращенията от водещите световни производители в лицето на ОПЕК.

Цената на петрола се понижи сериозно през последните месеци. Фючърсите на суровия петрол WTI паднаха с 11% през ноември на фона на опасенията относно забавянето на растежа в САЩ, страничен ефект от повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв, и притесненията, че Китай няма да изостави политиката си за нулева Covid и да остави икономиката си да се отвори напълно.

Нито пък слабостта е едномесечна тенденция: откакто достигна своя връх от 123,70 долара на 8 март, петролът спадна с 38% до 77,24 долара и е нараснал само с 2,8% през 2022 г. въпреки войната на Русия в Украйна и отказа на ОПЕК да увеличи производството.

Петролните акции обаче живеят в различен свят. Въпреки спада в цената на петрола през ноември, Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) се понижи само с 0,1% този месец и се повиши с 19%, след като петролът достигна своя връх през март. Като цяло индексният фонд е добавил над 35% от началото на годината, превръщайки се в една от най-добре представящите се инвестиции на годината. Индексът е на по-малко от 10% от върха си, постигнат на 7-ми ноември, а много анализатори смятат, че добрите времена за петролния сектор ще продължат и поне в началото на следващата година.

Много от водещите суровини

Не само петролния сектор се е справял добре през отиващата си вече 2022-ра година. Има и отделни суровини, които могат да се похвалят със същото. И на първо място, няма как да не подчертаем никелът - превърнал се в най-поскъпващата суровина на годината със своя ръст от 45.5% до момента.

Нахлуването в Украйна засили недостига сред производителите на електрически превозни средства относно доставката на никел, критична съставка в батериите за електромобили, тъй като Русия е един от най-големите производители в света. И това бе сред основните причини за поскъпването на метала.

Отвъд никела, сериозни печалби реализираха още природния газ (отново до голяма степен следствие на войната в Украйна) от около 25%, както и много от зърнените култири като царевица (15% поскъване за годината), соята (13%) и пшеницата (10%).

Като цяло индексът следящ представянето на основните суровини - CRB commodities index е добавил 21.8% от началото на годината, превръщайки се в една от най-добрите възможности, които инвеститорите биха направили в началото на настоящата година.

Разбира се, трябва да отбележим, че не всички водещи суровини се радваха на добра година. Някои производствени метали, като алуминий, цинк и мед, отбелязаха загуби между 10 и 15% за годината, водени от специфични фактори.

Доларът

Въпреки наскорошната си слабост, "царят долар" е на път да завърши една добра година. От началото на годината, доларовият индекс, следящ представянето на зелените пари, спрямо останалите основни валути, е поскъпнал с 8.8%. Това идва след още една добра година, като през 2021-ва, доларът поскъпна със 7%.

Най-силно се е представял доларът спрямо валутите на развиващите се страни, спрямо които е поскъпнал с 12%, след нов ръст от близо 9% през 2021-ва година. Относително по-слабо е било повишението на долара към еврото - спрямо което е поскъпнал с 6.6% от началото на годината.

Златото

Минимално поскъпване от около 1% за златото, от началото на годината, може и да не изглежда много в очите на инвеститорите, но съпоставено със загубите на фондовите пазари, това е повече от отлично.

Златото може да продължи да е добър хедж срещу геополитическите рискове и през следващата година, според много анализатори. А продължаващата потенциална слабост на долара, в началото на следващата година (отново според средни прогнози на експертите), може да даде допълнително попътен вятър за пазара.

Перспективи за 2023-та година

По-малко вероятно е 2023 г. да бъде толкова лоша за инвеститорите, колкото 2022 г. Например след 2018 г., когато възвръщаемостта като цяло беше отрицателна, възвръщаемостта през 2019 г. беше много по-добра.

Все пак лоша 2023 г., за фондовите пазари, не е невъзможна и има примери за последователни години с отрицателна възвръщаемост за пазарите в САЩ през 30-те, 80-те и 2000-те години. S&P 500 все още се търгува при доста висок 20-кратен множител съпоставен с печалбата си, което исторически е високо. По-голямата част от света продължава да е изправена пред рискове от инфлация, нарастващи лихвени проценти и страхове от рецесия.След това, което вероятно ще бъде година на слаба възвръщаемост, като 2022 г., също така е важно да запомните, че въпреки че диверсифицираните портфейли могат да загубят пари в краткосрочен план, точно както показа 2022 г., за период от няколко години възвръщаемостта исторически е била по-здравословна. 2022 г. беше година на предизвикателство за повечето активи и не е непременно причина да се откажете от добре обоснования инвестиционен подход.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.