България е предложила на съседите ни създаване на регионално обединение за производство на електромобили, заяви пред "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов. "Наскоро имахме среща с турски представители, разговаряхме с румънски, проведохме смесена българо-сръбска комисия - по време на всичките ни срещи поставихме темата - да превърнем региона в център за производство на автомобилите на бъдещето. Ако не го направим, ще наблюдаваме как хората с добри идеи отиват на места, където им дават повече пари и по-добри условия", посочва той.

Остава неясно как са реагирали представителите на съседните държави на идеята. Министърът припомня, че подобно обединените се превърна във факт в Западна Европа. Там редица страни, поведени от Германия и Франция, обединиха сили в алианс за производството на батерии за електромобили - сектор, който в момента е доминиран от китайски компании.

Франция получава свой завод за батерии за електромобили

Франция получава свой завод за батерии за електромобили

В опит Европа да се пребори с доминацията на Азия в сектора

"Трябва да се фокусираме върху регионално сътрудничество и да изведем технологиите на бъдещето на преден план.Предлагаме да изградим заедно една цялостна екосистема за развитие на тази индустрия, в противен случай дивидентите, които ще печели всяка една страна, ще бъдат минимални в сравнение с общия проект, който бихме могли да изградим - по-голям пазар, по-големи помощи, по-интересни проекти", коментира министърът.

Караниколов посочва още, че скоро се очаква среща с европейските представители на южнокорейската автомобилна компания Hyundai, на която е предложено да изгради производствени мощности на територията на България.

Преговаряме с Hyundai за завод в България, ако VW избере Турция

Преговаряме с Hyundai за завод в България, ако VW избере Турция

Две компании обмислят производството на батерии за електромобили у нас, казва министърът на икономиката