Положителен вот за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) може да удари икономиката. За това предупреждават от центаралната банка на Острова.

По думите на гуверньорът Марк Карни сред рисковете, които крие евентуален “Брекзит” е изпадането на страната в техническа рецесия.

От своя страна министър-председателят Дейвид Камерън посочва, че позицията на финансовата институция изпраща “много ясно съобщение” за опасностите от напускане на съюза, пише BBC.

Според Банката на Англия положителният вот може да предизвика срив не само в растежа на Кралството, но и на паунда. В същото време той може да доведе до скок на безработицата.

Озбърн: Англия губи десетки хиляди работни места във финансовия сектор при "Брекзит"

Озбърн: Англия губи десетки хиляди работни места във финансовия сектор при "Брекзит"

Засегнати ще бъдат и заетите в търговията с Европа

През миналия месец финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Озбърн пък обяви, че излизането на Великобритания от ЕС ще струва по 4300 паунда годишно на всяко английско семейство до 2030 г. 

Тогава ръководената от него институция излезе с доклад по тази тема в унисон със започнатата от него кампания страната да остане в съюза. По думите на министъра евентуален „Брекзит” ще бъде сериозен удар за английската икономика и ще направи британците по-бедни.