Активността в частния сектор в Германия дава признаци за преобръщане на спада, който дойде в резултат на пандемията, като при производството отбелязва най-слабото свиване през юни за последните четири месеца, пише Bloombergtv. И при производителите, и при доставчиците на услуги показателите за активността се подобряват.

Бизнесът в най-голямата икономика в Европа постепенно започва да се възстановява, въпреки загубата на работни места, която продължава да нараства. Инвеститорите виждат признаци, че възстановяването вече е започнало, подчертавайки надеждата, че икономиката ще нарасне отново през втората половина на 2020 г.

Очаква се възстановяване на активността след спада, но все още се усеща несигурност по отношение на дългосрочните последици от вируса. Социалното дистанциране, тревогите на потребителите и други смущения означават, че пълното възстановяване ще отнеме време. Очакваното увеличение на безработицата може да оказва натиск върху разходите на домакинствата, дори когато потребителските настроения се подобряват.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността нараства до 44.6 пункта през юни, показват предварителните данни. За сравнение месец по-рано показателят беше на ниво от 36.6 пункта. Индексът за сектора на услугите се повишава от 32.6 пункта през май до 45.8 пункта за юни. Данните изпреварват очакванията на анализаторите.

Епидемията в Германия: тези браншове са големите губещи

Епидемията в Германия: тези браншове са големите губещи

Икономиката на Германия е тежко засегната от пандемията. Но не толкова тежко, колкото някои нейни съседи. Кои браншове се оказват големите губещи? И какви са прогнозите?

Междувременно възстановяването на френската икономика от блокирането заради коронавируса изглежда по-стабилно, отколкото се очакваше да бъде, като показателят за активността в частния сектор показва растеж за първи път от четири месеца. Общият индекс на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността и услугите нараства през юни до 51.3 пункта при отчетени 32.1 пункта месец по-рано. За сравнение консенсусната прогноза на икономистите беше за 46.8 пункта.

Като цяло в еврозоната се вижда подобрения в показателите за бизнес активността. Индексите за производството и услугите се повишават до съответно 46.9 пункта и 47.3 пункта, изпреварвайки пазарните очаквания.

Малко след публикуване на най-новите макроикономически данни еврото поскъпна с 0.27% спрямо долара до 1.1291 долара.