Президентът на Руската федерация Владимир Путин вижда възможност да спечели от газовата криза в Европа, пише Bloomberg.

Държавният глава иска да окаже натиск над Европейския съюз да пренапише някои от правилата на газовия пазар, които пречат на Москва от години. И да накара Европа да се завърне към дългосрочните договори с държавният гигант "Газпром", казват пред агенцията източници, запознати със случващото се. Разбира се, Кремъл търси и бързо одобрение на спорния "Северен поток 2".

Насред рекордните движения на цената на газа в Европа, които достигат и до 40 процента за ден, Путин направи добре обмислен ход с изявлението, че "Газпром" може да повиши доставките за Европа, с което да облекчи недостига и да свали цените. Експерти се съмняват, че това ще се случи.

И макар че Кремъл описва Путин като "енергийния спасител" на Европа, Русия не си прави илюзии, че ще успее да спечели значима политическа битка с Европейския съюз, нито че ще успее да разведри обтегнатите отношения с Брюксел, казват представител на правителството и политически съветник, близък до президентската администрация.

Русия забогатява с още $50 милиарда заради високите цени на нефта и газа

Русия забогатява с още $50 милиарда заради високите цени на нефта и газа

Постъпленията в руския бюджет растат със 70% до $125 млрд., според Fitch

"Путин вижда възможност в кризата", посочва Андрей Кортунов, директор на създадения от Кремъл Съвет за руски международни отношения. "Русия иска да попречи на ЕС да забави сертифицирането на "Северен поток 2" и да започна разговори за дългосрочни цени на газа".

Путин обвини европейските политици и съветници за кризата, тъй като Европа скъса дългосрочните договори с "Газпром" и премина на пазарен принцип. Очаква се следващата седмица европейските лидери да се срещнат, за да обсъдят цените на газа и нужните мерки.

Европа разчита на "Газпром" за около една трета от доставките на природен газ. Възможностите за внос от другаде днес са огграничени. И с наближаващата зима Стария континент става все по-зависим от Русия.

От своя страна Европейският съюз се надява, че недостигът на газ ще бъде кратковременен феномен. Енергийният комисар Кадри Симсон заяви вчера, че хранилищата в региона са на около 75 процента от капацитета си - по-ниско от обичайното, но достатъчно, за да покрие търсенето.

ЕС обмисля и възможността за общи покупки от държавите членки, с което да се подсили позицията при преговорите. Всичко това означава, че блокът няма намерение да кляка пред Путин - особено насред напрежението покрай проблемите в Беларус и Украйна.

САЩ бяха прави: Европа е заложник на Русия

САЩ бяха прави: Европа е заложник на Русия

Москва няма да пусне повече газ, докато спорният "Северен поток 2" не бъде сертифициран

МАЕ: Светът не инвестира достатъчно в чиста енергия

Държавите по света не инвестират достатъчно в зелена енергия, предупреди в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ). В доклад малко преди ключовата среща COP26, агенцията посочва, че са нужни далеч повече вложения в чиста енергия, за да бъде избегнато катастрофално затопляне на планетата. Под нужните нива са и инвестициите в изкопаеми горива - ако настоящото търсене на петрол, газ и въглища продължи.

Предупреждението идват в момент, в който световната икономика е изправена пред най-тежката енергийна криза от поне десетилетие. И въпреки че заводи са принудени да спрат работа заради недостига и високите цени, въглеродните емисии са напът да запишат втория си най-голям годишен ръст и са близо до рекорден връх.