Силата на България е в това да се консолидират всички и да работят за успеха. Колкото по-малко се делим, толкова по-добре. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Изказването му бе и по повод коментарите за срещата дали да я има, дали да я няма и неподкрепата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за събитието. Това е един добър форум, подчерта Борисов.

Премиерът коментира и реакциите за изказването му, че може да има и жена президент от ГЕРБ. Бойко Борисов затова много внимателно подбирал думите са за днешното изказване. Казал за жената президент заради приповдигнатото му настроение на дамския форум на партията. Според него темата се повдигала, за да се създаде напрежение в правителството. Аз само се шегувах. Не че няма да стане, но в една аудитория от жени, какво да им кажеш, обясни Бойко Борисов.

След това встъпление той се върна на темата за вътрешната ни политика. Заради външния и вътрешен натиск ДПС и БСП сдали властта, а и защото не могли да се справят със ситуацията в страната. С партиите в кабинета, стана ясно от думите му, не се харесвали и заобичали, но по-добро от това в момента като управление нямало. Можело да има друга конфигурация, ако я нямало партията на Бареков.

Премиерът подчерта, че за да има инвестиции, трябвало да има стабилност. Държавата ни беше по-мила, отколкото за Радан РБ, за мен ГЕРБ, изтъкна министър-председателят. Допълнително изпитание пред кабинета щели да бъдат местните избори. Надявам се, че и тук ще успеем да покажем, че сме израснали, каза лидерът на ГЕРБ. Политическата рамка за една държава е важна, изтъкна още той.

Бойко Борисов коментира, че питал Ангела Меркел на последните избори как ще правят кабинет. Тя отговорила: „Ти, Бойко, за Германия не се притеснявай. Ние винаги ще изберем най-доброто за страната".

Руският президент Владимир Путин ни направил пък голяма услуга - показвайки с пръст България от Анкара, ЕС и САЩ разбрали, че страната ни е подложена на голям натиск.

30 милиона дневно плащаме за фалита на КТБ и за обезщетяване на вложителите. Защо тази криза е допусната, попита Бойко Борисов.

По темата за еврофондовете, стана ясно от думите му, че около 25 милиона евро ще прехвърлим от стария програмен период към новия. Това било ярък жест към кабинета от страна на Брюксел да ни разреши да спасим тези пари. Всеки от нас потиска егото си, желанието си, организациите си в амбициите за по-голяма власт и участие в управлението, отчете Бойко Борисов. Постигнахме много разумен баланс, похвали се премиерът.

Съдебна система, инфраструктура, финанси - са крайъгълните камъни, по думите на Борисов. В края на тази година ще завърши строежът на АМ „Марица", както и връзката Сандански-Кулата на АМ „Струма".

Предишният кабинет, заради новите правила за процедурите, забавил завършването на тези възлови трасета. На милиарди възлизат загубите от година и половина управление на Пламен Орешарски според министър-председателя.

Радан Кънев пък му казал, че вече повече камиони пътували по пътищата на страната. Това било знак, че бизнесът е спокоен. Тази - 2015 г., 5 милиарда лева ще се разплатят по европрограмите. През април-май два лота на АМ „Хемус" ще са готови. За 2016-а ще се предвидят пари за още една част от магистралата.

Има недостиг на 3000 ТИР-аджии. Липсват ни овчари и козари. Това стана ясно впоследствие от отговора на министър-председателя, попитан за липсата на нужните кадри за бизнеса.

Разговаряло се с ректорите на университетите за обучението на нужните кадри. Отворен съм да разговарям с тях за нуждите от специалисти, обясни Бойко Борисов. Нужни са ни реформи в средното образование, категоричен бе той. Професията трябва да се формира още от ученическата възраст, по мнението му.

Като ученици тези, които дърпат напред, те ще учат и ще вървят напред, изтъкна Борисов. Трябва, според него, да се помисли и за тези, на които не им се учи да имат професия.

Важно е да не излизат хиляди специалисти по маркетинг и други модерни специалности, а да има специалисти и в области, в които имаме нужда от такива, смята Борисов.

Преди се е знаело, по думите му, колко души по каква специалност се обучават в родните университети.

Всяка сряда сутрин службите докладват на Борисов за борбата с контрабандата и сивия сектор. Той каза, че е умерен оптимист скак се събират приходите в сравнение с миналия януари.

Премиерът отново каза, че за Великден може да има бонуси за пенсионерите. За да има пари първостепенна задача на службите е да се борят с укриването на данъци, сивия сектор и контрабандата. Желанието му е да се съберат допълнително от 500 милиона лева до 1 милиард лева.

Във външно-политически план страната ни започнала да излиза от изолацията. Започнали да идват отново „скъпи гости", а Брюксел започнал да ни чува. По отношение на „Южен поток" предишните лъгали и Брюксел, и Москва. След като минели емоциите по въпроса, заедно с Турция и водещата роля на ЕС, ще намерим решение за газовите доставки, било чрез газов хъб, било по друг начин, изрази надежди премиерът.

Борисов няма да отстъпи пред земеделците по отношение на ведомствените бензиностанции. Около 5000 лева струвала връзката с НАП. Тази сума не можело да спъне земеделците. Иначе още този месец ще им се изплатят субсидиите.

Не беше пропусната темата и за пенсионните фондове и реформата. Целите са простички, да има доходност, да има гаранция, обясни Борисов. 2-3 фонда са добре, другите трябвало да се дисциплинират. Не искаме да закриваме фондове, увери той.

Премиерът иска гаранция, че хората ще могат да си получат пенсиите. Искаме да стабилизираме, да ги надградим, обеща Бойко Борисов. Фондовете да видели счетоводните си данни, има ли свързани лица или не и да се успокоят. Надявам се да намерим най-доброто решение, изтъкна министър-председател.

Той си спомни преподавателската си дейност и каза, че трябвало да спре след 20-ата минута. Хубаво е да се спра навреме, заключи той.