В реалния свят прилаганата в момента стратегия за енергиен преход видимо се проваля на повечето фронтове и затова политиките трябва да се съобразяват с реалността, в която търсенето на изкопаеми горива ще продължи да расте. Това заяви Амин Насер - изпълнителен директор на петролния гигант Saudi Aramco, по време на конференцията CERAWeek, съобщава CNBC.

"Моето предложение е следното: трябва да се откажем от фантазиите за премахването на нефта и газа и вместо това да инвестираме адекватно в тях на база реалистичните предположения за търсенето", посочи той. Според него "зелената" енергия в момента не е нито конкурентна от икономическа гледна точка, нито разполага с нужната инфраструктура.

Енергийният преход може да изтрие 1 милион работни места до 2050 година

Енергийният преход може да изтрие 1 милион работни места до 2050 година

Ще бъдат заличени около 400 000 работни места в глобалния въгледобив

По думите му прогнозите на Международната енергийна агенция за пик на търсенето на нефт, газ и въглища през 2030 г. обхващат само САЩ и Европа и е нужно да се обърне внимание и на развиващите се страни. Според Насер Глобалният Юг съставлява 85% от населението на света, жизненият стандарт в тези държави се подобрява и така се увеличава търсенето на горива - а само 5% от глобалните инвестиции се реализират там.

Амин Насер беше категоричен, че алтернативните енергийни източници са доказали своята неспособност да заменят традиционните - въпреки 9,5 трлн. долара, инвестирани в тях през последните 20 години. Едва 4% от тока по света е от вятър и слънце, докато електромобилите са едва 3%, посочи той. На този фон, търсенето на нефт и газ расте и замяната на въглищата със синьото гориво е довела до две трети от спада на въглеродните емисии в САЩ, добави той.

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Масовото навлизане на "зелената" енергия ще изисква подмяна на мрежи и инвестиции за по $600 млрд. годишно

Според боса на Saudi Aramco, светът трябва да насочи усилията си към подобряване на ефективността на традиционните горивни системи. По думите му през последните 15 години направеното в тази посока е намалило глобалното търсене с близо 90 млн. барела дневно - докато ВЕИ са отговорни за едва 15 млн. барела за същия период.