Новината, че Испания няма да начислява ДДС върху основните хранителни продукти, докато цените не станат "по-разумни", повдигна въпроса дали подобна мярка може да бъде предприета в други страни, включително Сърбия. През последните месеци именно цените на храните "бутат" инфлацията в страната все по-нагоре, пише eKapija.

Цените на преработените храни в Сърбия са били с 23,1% по-високи през октомври 2022 година, докато цените на непреработените храни са имали темп на растеж от 22,7% спрямо предходната година. Тази година инфлацията продължи да расте.

Дали обаче идеята наистина ще се осъществи в Сърбия или ще си остане на ниво предложения е въпросът, който все по-често си задават хората. Страната не се отказва толкова лесно от таксите, които пълнят бюджета, така че намаляването на ДДС ще се отрази първо на това.

Испания е първата страна в еврозоната, в която инфлацията падна под 2%

Първата страна в еврозоната, в която инфлацията падна под 2%

Темпът на растеж на цените при храните доста се забавя

"Със сигурност това ще повлияе на намаляването на крайните цени за потребителите, но интересът на гражданите не винаги е приоритет, така че не вярвам, че ще се случи", коментира Деян Гаврилович - президент на Асоциацията за защита на потребителите.

Данъчният съветник Джердж Пап обяснява, че системата на ДДС не може да се придържа към голям брой различни ставки, така че намаляването на данъка върху храните не е много вероятно осъществим.

ДДС върху храните в Сърбия е половината (10%) от общата ставка на този данък (20%)

Ами търговските надбавки? Идеята за намаляване или премахване на ДДС върху храните в Сърбия към момента изглежда не много вероятна. Скорошно  изявление на управителя на Националната банка на страната (NBS) - Йоргованка Табакович, коментира високите търговски маржове, които поставят икономиката на фокус.

Тя заяви, че има възможност маржовете в търговските вериги да бъдат намалени, без да се застрашава функционалността на търговията, а според анализ на финансовите отчети на петте най-големи вериги за търговия на дребно в Сърбия през 2022 година, търговските маржове са били с 36,6% по-високи отколкото през 2019 година.

Групата на търговците на едро и дребно на хранителни продукти към Асоциацията за търговия към Търговската камара (CCIS) посочи, че средният процент на нетната печалба на сектора на търговията на дребно в Сърбия е около 2,8%.

Този процент е многократно по-нисък в сравнение с останалите участници във веригата за доставки до търговия на дребно, както и в сравнение със значителния ръст на оперативните разходи, включително заплати, електроенергия, гориво, наеми, поддръжка и други. 

"В условията на сериозни външни сътресения, причинени от пандемията и войната в Украйна, сръбските търговци някак успяха да осигурят редовни доставки и редовни заплати за повече от десетки хиляди служители, както и подкрепа за местни производители и доставчици, които по този начин имат сигурен източник на доходи", подчертава прессъобщението на Групата на трейдърите.

Испанският пример

В края на 2022 година испанското правителство обяви нов пакет от мерки на стойност около 10 милиарда евро за намаляване на разходите за живот, включително премахване на данък добавена стойност върху основните хранителни продукти.

Новият пакет беше обявен  от испанския министър-председател Педро Санчес.

"В продължение на шест месеца ще намалим ДДС върху всички основни храни от 4,0 % на 0,0 %", каза той за списък, включващ хляб, мляко, яйца, сирене, плодове и зеленчуци и зърнени храни. ДДС върху олиото и тестените изделия също ще бъде намален от 10% на 5%", заяви тогава премиерът.

Усилията на Испания да се справи с рязко покачващата се инфлация дадоха резултат, като още миналата година тя спадна от рекордните 10,8% през юли до 6,8% през ноември.

Въпреки това цените на хранителните продукти останаха упорито високи, като през ноември нараснаха с 15,3% на годишна база. Това доведе и до въпросната социална мярка.

Инфлацията се успокоява

Последните данни показват, че инфлацията в Европа и извън нея постепенно се успокоява. На този фон годишната инфлация в Сърбия възлиза на 12,5% през юли, докато цените спрямо юни са спаднали средно с 0,1%, съобщава Статистическата служба на страната.

През юли цените се понижават в категориите Храни и безалкохолни напитки (1,4%) и Облекло и обувки (0,2%). Годишната инфлация в еврозоната възлиза на 5,3% през юли при 5,5% през юни, по данни на Евростат. Година по-рано инфлацията в еврозоната беше 8,9%.

Средната работна заплата в Сърбия достигна 1980 лева. Колко е в България?

Средната работна заплата в Сърбия достигна 1980 лева. Колко е в България?

Минималната работна заплата в Сърбия също ще бъде увеличена до края на годината