За период от 70 години да си в рецесия сборно повече от 2 десетилетия. Това е реалността за няколко страни в света. За някои от тях причина за дългите периоди на отрицателен икономически растеж са военни конфликти, а за други - тежка икономическа и финансова криза.

Либия, Ирак и Аржентина са държавите в света, които от 1951 година насам са били в рецесия повече от 2 десетилетия, показват данни на Conference Board, цитирани от платформата Statista.

Първата от тях прекарва общо 27 години в рецесия от получаването на независимост от Италия през 1951 година насам. Ирак и Аржентина отчитат почти четвърт век на отрицателен растеж за същия период.

От държавите, които в момента се намират в продължителен период на рецесия са Венецуела, Судан и Ливан. През 2021 година се очаква тези страни да влязат в четвърта поредна рецесия.

Междувременно след 3 години на отрицателен растеж очакванията бяха за това, че Аржентина ще запише положителен такъв през настоящата година, но ситуацията може бързо да се промени на фона на пандемията.

Сред другите страни с продължителен период на рецесия са няколко африкански, които нямат излаз на море и разчитат за голяма част от препитанието си на земеделието. Това са Демократична република Конго, Сирия и Чад.

Междувременно за бившите съветски и югославски републики наличните данни са от 1971 година насам. При тях в най-продължителни периоди на негативен растеж са били Украйна и Молдова - съответно 20 и 19 години.

Infographic: The Countries Which Suffered Through Most Recession Years | Statista You will find more infographics at Statista