Венецуела е държавата в света с най-големи залежи на петрол. Въпреки това до началото на следващата година в резултат на икономическата и политическата криза в страната, както и в резултат на американските санкции, добивът ѝ може да падне до рекордно ниско ниво.

Ако през 2017 година добивът на Венецуела е бил средно 1,911 милиона барела на ден, то в началото на 2020 година той вероятно ще се свие до под 500 хиляди барела дневно, прогнозира проучване, цитирано OilPrices.

Според експертите от HIS Markit петролната индустрия в латиноамериканската държава започна да навлиза в тежка криза след 2014 година, а възстановяването ѝ ще изисква доста време.

По думите на Форд Танър, който е анализатор във фирмата, политическата криза във Венецуела ще засегне и чуждестранните инвеститори в сектора, които работят съвместно с държавното енергийно дружество PDVSA.

Той посочва, че натискът върху чужедстранните компании ще доведе до допънителен спад на добива в следващите месеци.

"Американските санкции върху необходимите на Венецуела суровини за рафиниране на свръхтежкия петрол, добиван там, както и натискът върху купувачите на венецуелски нефт, се очаква да ограничат допълнително добива, износа и приходите на страната. Производството може да падне под 500 хиляди барела дневно през 2020 година", предупреждава Танър.

Данни на ОПЕК показват, че през юни добивът на "черно злато" се е свил с 16 хиляди барела на ден в сравнение с май до ниво от 734 хиляди барела.