Неравенство  при заплащането в Силициевата долина се засилва. Заплатите се понижават навсякъде, с изключение на първите топ 10% от технологичните компаниите. 

През изминалите 20 години, Силициевата долина водеше страната към икономически растеж. Повечето от работещите там обаче не успяват да вкусят от плодовете на този подем. Сега 9 от 10 служители в този район на Калифорния печелят по-малко, отколкото през 1997 година, когато настъпва период на висока инфлация, според нов доклад, информир Recode.

Изследването показва значителна разлика в заплащането в техническия регион, което е по-ниско от средното за страната. Повишение на заплатите има единствено в компаниите, лидери в долината.

Професор Крис Бенър от калифорнийския университет "Санта Круз" смята, че това е предупредителен знак. Заедно с адвокатското дружество за работни партньорства в САЩ, той публикува това проучване. Професорът твърди, че технологичната индустрия е била наистина процъфтяваща, но сега са необходими бизнес лидери, които да са се възползват от сегашния икономически растеж в страната.

Работниците от средната класа в Силициевата долина са засегнати най-много от стагнацията на заплатите. Спадането на възнагражденията им се равнява на 14 процента. За тези, с най-ниски заплати понижението е било около 1 процент. Противно на спада в Силициевата долина, в страната минималните и средните заплати се повишават, въпреки че спрямо най-високите възнаграждения, увеличението изглежда нищожно.

Междувременно, заплатите на служителите в технологичния сектор се вдигат и през силните, и в слабите икономически периоди. Най-високият процент на скока в заплащането е бил 80% и 90%, а най-ниското увеличение е било около 35 -38 процента.

Според изследването причините за тези разлики са, че:

  • Технологичните корпорации инвестират доста средства, за да развият нов продукт или дизайн, но не и за поддръжка на помещенията и нуждите на персонала, което най-често се прави от външни фирми.
  • Най-добрите в сферата завладяват пазара, установявайки доминиращо присъствие, като Google или Uber. Това поставя останалите фирми в ролята на губещи и кара работодателите да плащат на техните служители по-малко от преди.
  • Компаниите, които оперират на местно ниво се различават от глобалните с липсата на сериозни доходоносни възможности. Затова те не могат да догонят заплатите на лидерите в сектора.
  • Според изследването, е необходимо да се намеси местното и националното правителство. Мерките, които могат да се предприемат са по-добри трудови стандарти за подизпълнителите, увеличение на данъците върху корпоративните щабове и осигуряване на жилища на достъпни цени.
  • По думите на професор Бенър, с осъществяването на повече политически дебати на тема: какви заплати дават компаниите, както и за натиска върху Amazon да увеличи минималната заплата, ще последват резултати. Дебатите не трябва да са само за по-изравненото заплащане в Силициевата долина, а и в цялата страна.
Снимка 384314

Източник: Flickr.com