Производството на зеленчуци в ЕС в дългосрочен план ще бъде най-силно засегнато от растящите изисквания към отделяните СО2 емисии от земеделие, където се очаква да действа емисионен налог заплащан от замърсителя, подобно на енергетиката и въздушния транспорт в настоящем. Целта е оранжерийното производство до 2040 година да стане въглеродно неутрално.

Производството на домати в България през 2022 г. може да падне до 105 хил.т., прогнозира Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА. Според анализа това представлява свиване с около 6% в сравнение с 2021 г., когато очакванията бяха добитото количество да възлезе на 112 хил.т. Същевременно вносът на домати се очаква да се покачи до 105 хил.т, което е около 8% над равнищата от последните години.

Плодове, зеленчуци, яйца с четвърт по-скъпи в Русия

Плодове, зеленчуци, яйца с четвърт по-скъпи в Русия

Инфлацията достига 6-годишен връх

Що се касае до производството на пипер, то се очаква да остане в рамките на 53 хил.т, като тези количества зависят от природните условия през летните месеци. Очакванията за увеличение на търсенето на пипер за преработка може да увеличи вноса до 39 хил.т.

Най-сериозно намаление се очаква при краставиците, където прибраните количества през 2022 г. е вероятно да възлезе на 45 хил.т. Това се обяснява с отчетливото свиване на отглежданата оранжерийна реколта. Оценките за вноса на краставици през 2022 година, е той да е 38 хил.т.

През последните години делът на вноса на домати, пипер и краставици непрекъснато нараства, като причината е свиването на вътрешното производство и постепенното изсветляване на търговията. На годишна база през 2021 г. нетният внос на домати е нараснал с около 9%, а при пипера и краставиците с 19%. По оценки на САРА през 2022 година, това увеличение на нетния внос ще се запази и ще остане в рамките на 15% на годишна база.

Очакванията на САРА са средната цена на оранжерийните домати на едно да бъде 4,49 лв./кг., а на краставиците - 3,70 лв./кг. Вносните домати на едро ще струват 3,58 лв./кг., а вносните краставици - 3,20 лв./кг.

Агнешкото месо поскъпна, ето с колко

Агнешкото месо поскъпна, ето с колко

Основната причина е повишената цена на царевицата

А на дребно средните цени за килограм домати се очаква да бъдат 4,82 лв., на краставиците - 4,37 лв., а на червените чушки -  5,62 лева. 

За сравнение преди година очакванията на експертите бяха килограм домати да струват - 3,20 лв., а краставици - 2,57 лв. За цената на чушките няма данни за миналата година.

Площите с домати в световен план

се повишават с около 14% в периода 2010-2020 г. Общият размер на площите полско производство достига 5,05 млн.ха. В Китай са около 18% от площите, а Турция формира около 3,5%, но предоставя около 7% от производството. Световното производство на домати за 2020 г. достига 186,8 млн.т. по данни на ФАО  Площите със сладък и лютив пипер се разрастват до 2,07 млн.ха между 2010-2020 г в световен план. През 2020 г. производството се запазва почти идентично с това година по-рано - 36,1 млн.т., като производството се е увеличило с около 22%.

Цените по света

Пиковите цени на едро на доматите в ЕС достигнаха връх през март от 2,15 евро/кг, което на годишна база е скок с почти 30%. Основната причина е в непрекъснато растящите цени на енергията, както и с относително студеното време в Южна Европа през март за последните 10 години. Цените през април и май се очаква да се снижат до равнища €1,40 - €1,50 кг. Цените на едро на доматите в Турция също остават относително високи, като за червени кръгли домати, те са $0,70-$0,80 кг.

Производството на домати е спаднало три пъти за три години

Производството на домати е спаднало три пъти за три години

Голямо намаления се наблюдава и в продукцията от български пипер

Цените на сладкия пипер в ЕС през април останаха сравнително високи - €1,45 кг. при зеления пипер, а червеният пипер в Испания по данни на Agro Pizarra в края на април се предлага на едро от €0,65 кг. През май цените ще продължат да поддържат тези равнища. Цените на едро на зеления пипер в Турция през май са били в диапазона от $0,65- $0,80 кг., докато стигнаха $1,1 кг. в края на март.

Цените на едро на краставици в Турция в края на април продължиха понижението и са около $0,40 кг, от $0,45 кг. преди месец. На европейския пазар, цените в Испания вървят надолу, като през април паднаха до €0,45 кг, докато в края на март стигнаха €0,6 кг. Причините за тези понижаващи се цени е хубавото време, което променя предлагането след средата на април.