Проектът Бургас - Александруполис е неосъществим и неизгоден за България. Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков на дебатите в парламента по денонсиране на Споразумение за петролопровода Бургас - Александруполис, предаде Агенция „Фокус".

Дянков заяви, че проектът е финансово неосъществим, не само защото за България е финансово бреме. Той е непосилен за всички участници в споразумението. Дянков заяви, че на общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране, заради това, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол.

Този проект ще губи каквото и финансиране да се внесе отвън. Реализацията на проекта е невъзможно при пазарни условия, каза Дянков. На срещата руски представител казва, че от дебатите се вижда, че първоначалната финансова схема за финансирането на този проект не е възможна, посочи финансовият министър.

Георги Пирински от Коалиция за България попита защо след като проектът бил финансово неосъществим, гръцката страна с нота отказва да денонсира това споразумение, руската страна също отказва да денонсира споразумението. В доклад на министъра на околната среда и водите се казва, че проектът не е риск за околната среда, каза Пирински.