Спадът на лихвите по ипотечните в САЩ кредити доведе нажежаване на пазара на имоти, както и до някои рекорди - най-големия тримесечен обем от новоотпуснати ипотечни кредити в историята, най-много рефинансирания за година от 2003 г. насам, най-голям дълг, поет от купувачите на първо жилище в историята, и изтеглени заеми на обща стойност 182 млрд. долара, обезпечени с втора по ред ипотека, през 2020 г, пише Bloomberg.

Сега обаче тенденциите тръгват в съвсем друга посока. В продължение на почти два месеца лихвите по ипотечните кредити в САЩ нарастваха до 3,17%, най-високото ниво от юни миналата година насам. Вече е ясно е ясно, че абсолютното дъно за лихвите по ипотечните кредити в САЩ категорично остава в историята.

Тази тенденция ограничава търсенето на рефинансирания, което преобладаваше през 2020 г. Рефинансиранията намаляват с до малко над 60% за седем седмици.

Цените на жилищата САЩ скачат с най-бърз темп от 2014-а насам

Цените на жилищата САЩ скачат с най-бърз темп от 2014-а насам

Един от рекордьорите в това отношение е Финикс

Търсенето на жилища обаче още остава стабилно. Въпреки че продажбите на нови и на съществуващи жилища се сринаха през февруари, все още търсенето остава над по-високи стойности, от тези преди пандемията. 36,1% от жилищата са били продадени над обявената си цена, отново най-големият дял поне от началото на 2016 г. насам. За съвсем малък процент от жилищата се е наложило понижаване на цената.

Ниските лихви по ипотечните кредити със сигурност са сред причините за повишаване на цените на жилищата през последните месеци. Според данни на Бюрото за преброяване на населението средната цена на продадено еднофамилно жилище в САЩ достига рекорден връх от 356 600 долара в края на миналата година. При преобладаваща лихва по 30-годишните ипотечни кредити от 2,65% това се равнява на годишна вноска от 9450 долара.

През януари 2019 г., когато средната цена падна до 305 400 долара, но средните лихви по ипотечните кредити бяха 4,46%, годишните разходи бяха около 13 620 долара. Сега, когато цените на жилищата достигат средно 349 400 долара, но лихвите скачат до 3,17%, годишните вноски възлизат на 11 076 долара.

Жилищният пазар в страната няма да предложи същата подкрепа на американската икономика и на финансовите активи, както през миналата година. Тогава американците "заключваха" спестявания чрез рефинансирания или получаваха рекордно ниска лихва за първия си дом, и усещаха растящата стойност на имота му.

След 12 месеца на живот в пандемия подкрепата от рекордно ниските лихви по заемите в страната се изпарява.