Около една трета от жителите на Германия са пострадали финансово заради кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Това става ясно от изследване на международната консултантска компания PricewaterhouseCoopers (PwC), детайли от което бяха публикувани тази сутрин от агенция ДПА. То е проведено в седем европейски страни.

В Южна Европа е по-тежко

Според резултатите, в европейско сравнение германците не се оказват толкова тежко засегнати от кризата. В Испания и Италия пораженията за гражданите са доста по-тежки. В Италия, която беше първата особено тежко засегната европейска страна от пандемията, 57% от гражданите са заявили, че доходите им са намалели. В Испания, която също даде много жертви, това засяга още повече хора - 61% са заявили, че през последните месеци доходите им са били по-ниски.

Интересното е, че 38% от германците са заявили, че през следващите месеци очакват да харчат повече, отколкото преди. А едва 25% са заявили, че им се налага в бъдеще да намалят разходите си. Същевременно в Испания 56% от запитаните са заявили, че трябва да намалят разходите си в предстоящите месиц. В Италия - 42%.

Повече храна, по-малко дрехи

От изследването става още ясно, че кризата от коронавирус е променила консуматорските нагласи. В Германия през последните месеци хората са харчили повече за хранителни продукти и медии, както и за поръчки в ресторанти и доставчици на храна по домовете. Същевременно германците са купували по-малко дрехи, обувки, спортни и домакински артикули. Поради страх от зараза много германци са намалили значително посещенията си в супермаркетите. Особен силно се е покачил интересът им към пазаруване на хранителни стоки онлайн.

И в друго отношение е забелязана промяна в нагласите: във всички седем страни, в които е проведено проучването, интервюираните признават, че са започнали да гледат повече телевизия. В Германия - 41%, в Испания - 67%, а в Италия - 61%.

Ще са необходими две години на Германия, за да възстанови растежа, загубен в рецесията

Ще са необходими две години на Германия, за да възстанови растежа, загубен в рецесията

Най-голямата икономика в еврозоната ще се свие със 7,1% през 2020 г.