Подозренията, че бомба е предизвикала инцидента, при който руски пътнически самолет се разби на полуостров Синай, ощетяват египетския туризъм по начини, по които цели пет години политически безредици не успяха.

Около 1 милион туристи са посетили Египет през ноември и декември, което е с 41% по-малко спрямо година по-рано. Освен това броят им е и най-ниският през тези пикови месеци най-малко от 2005 г. насам според данни, изготвени от Bloombеrg.

Снимка 217940

Източник: Bloomberg

Туризмът не е бил толкова слаб дори през ноември и декември 2013 г., когато смъртоносните сблъсъци между силите за сигурност и ислямистките поддръжници бяха почти ежедневие в страната.

„Това, което се случва, не може да се нарече спад. Това е колапс. Определено има свръхреакция на самолетната катастрофа и тя е опустошителна”, заяви Амани Ел-Торгоман, член на Управителния съвет на Египетската федерация по туризъм.

Спадът в приходите от туризъм след инцидента на 31 октомври усложнява усилията за стабилизиране на икономиката. Недостиг на чуждестранна валута бе сочен като причина за свиването на бизнес активността, несвързана с петрол, през девет от 12-те месеца на изминалата година. Това породи дебат дали властите трябва да обезценят валутата и да рискуват да засилят инфлацията.

Тези средиземноморски острови печелят най-много от атентатите в Турция, Тунис и Египет

Тези средиземноморски острови печелят най-много от атентатите в Турция, Тунис и Египет

Нещастието за едни е радост за други

Самолетната катастрофа при неразгадани обстоятелства скоро след излитането от курортния град край Червено море Шарм ел-Шейх доведе до това държави като Русия и Великобритания да ограничат полетите си до Египет.

Това изгаси надеждите на зараждащото се съживяване в туризма от ударите, които пое вследствие на свалянето на президентите през 2011 г. и 2013 г. Индустрията така и не се възстанови напълно до нивото през пиковата 2010 г., когато страната се радваше на около 15 милиона посетители.

„Причината за резкия спад в туризма е ясна – най-големите ни пазари наложиха рестрикции върху пътуванията до Египет. Опитваме се да включим нови пазари като България, Чехия и Полша, както и страни от Латинска Америка, Индия и Китай”, посочи Ахмед Хамди, вицепрезидент на Египетската туристическа организация. По думите му правителството се опитва и да съживи арабския туризъм и вътрешното пътуване в страната.

Разликата между предишните отливи от туристи и сегашния е в това, че този път са засегнати области, които са оставали силно посещавани дори през времената на политически сътресения, посочи Ел-Торгоман.

„След 2011 г. туристите спряха да посещават Кайро, Луксор и Асван, защото бяха възприемани като опасни. Но туризмът по плажовете се справяше добре. А сега и той е ощетен. Шарм ел-Шейх се превърна в призрачен град”, добави тя.

Най-опасните военни зони, над които не трябва да се лети

Най-опасните военни зони, над които не трябва да се лети

Маршрутите, които се избягват от повечето авиолинии