Растежът на българската икономика ще се увеличи от 3.1% през 2018 година до 3.3% през настоящата 2019-а. Това става ясно от традиционните пролетни прогнозни данни на Европейската комисия, представени днес. Това обаче представлява ревизиране на зимната икономическа прогноза, според която брутният вътрешен продукт на страната трябваше да нарасне с 3.6% през тази и следващата години.

Въпреки намалената прогноза, очакваният ръст е по-голям от миналогодишния, когато той беше 3.1%, но и по-малък от 2017 година, когато бяха отбелязани 3.8%. Според Брюксел големият принус ще бъде на вътрешното търсене, което обаче ще расте с по-бавни темпове.

Европейската комисия намали прогнозата си за българската икономика

Европейската комисия намали прогнозата си за българската икономика

Инфлацията у нас ще се забави през тази и следващата година

Въпреки това се очаква положителните тенденции на пазара на труда у нас ще подкрепят по-широките харчове на семействата. Сам по себе си пазарът на труда се очаква да продължи да се развива добре, намалявайки безработицата в страната до 5% през 2019 и 4.8% през 2020 спрямо 5.2% през 2018 година.

Заедно с това се възстановява и износът, който имаше лоша година заради спада към търговски партньори като Русия и Турция, но през 2019-а перспективите за ръст са налице. Големият риск обаче за годината остава именно износа при евентуално намаляване на поръчките от важни партньори като Германия и Италия.