През последните дни страховете от рецесия отново обхванаха глобалните пазари след като кривата на доходността в Щатите се обърна за първи път от 2007 година насам. Спадът на дългосрочните лихвени проценти под краткосрочните се счита за сигнал за наближаваща рецесия.

Главният изпълнителен директор на британската компания за финансови услуги Standard Chartered Бил Уинтърс обаче смята, че все още на хоризонта няма рискове от такава.

"В крайна сметка нещата изглеждат добре засега. Знаем, че световната икономика се е забавила, но има признаци, че спадът достига дъното и ще започне ново изкачване", коментира той ред CNBC по време на инвестиционна конференция в Хонконг.

"Идеята, че сме се отправили към рецесия за периода до следващата година изглежда по-малко вероятна днес", казва той.

Уинтърс посочва три фактора, които подкрепят твърденията му. "Част от тях са свързани с ФЕД, част - с усещането, че има прогрес в дискусиите около търговските отношения между САЩ и Китай", посочва експертът.

"Друга част е това, че се намираме в цикъл - вероятно преминаваме през период на намаляване на задлъжнялостта в Китай, както и в други части на развиваща се Азия. Не напълно, но има усещането, че бавно започваме да се връщаме в посока нагоре", смята Уинтърс.