ОПЕК не е достатъчно добре подготвена, за да успее да предотврати шока на енергийния пазар, като търговците на суровината се подготвят за възможно поскъпване до 100 долара за барел преди края на годината. Това коментира анализаторът от PVM Oil Associattes Стивън Бренок пред CNBC.

Междувременно през миналия месец американският президент Доналд Тръмп призова членките на ОПЕК да увеличат нивото на добив с цел да предотвратят допълнително поскъпване в средносрочен план.

Тази позиция на Белия дом за подкрепа на производството в Близкия Изток идва успоредно с готвеното вдигане на санкциите на САЩ срещу Иран. Заедно с това Вашингтон настоява купувачите на ирански петрол да намалят вноса си от Техеран до нула.

Въпреки първоначалното противопоставяне в тази посока един от големите купувачи на ирански петрол - Китай, намали експорта от страната през септември.

Самите страни производителки първоначално не дадоха сигнали, че планират да увеличат добива си с цел да подкрепят натиска върху Техеран. По-късно обаче стана ясно, че Саудитска Арабия планира да увеличи износа си с допълнително 550 000 барела на ден в следващите няколко месеца.

"Ние се намираме в ситуация с по-малки запаси, по-нисък свободен капацитет и по-малка защита на купувачите", обяснява главният стратег в JTD Energy Services Джон Дрискол пред CNBC. "Така че достигането на границата от 100 долара и дали това ще се случи или не, е доста рано да се каже", смята от своя страна той.