Политическата криза в Италия може да увеличи натиска върху италианската икономика, която е изправена пред труден период на фона на високия дълг.

"Политическата криза вече изтласка доходите от италианския 10-годишен публичен дълг до 1,83%, най-високото ниво за пет седмици. По-високата доходност на държавните облигации обаче ще засили уязвимостта на местните банки към суверенен риск, тъй като те държат по-голямата част от публичния дълг на Италия", коментира по тази тема Еуджен Аническу, който е управител на "Кофас" за България и Румъния.

По оценката на експертите тежестта на високия дълг е още по-сериозна заради по-слабото представяне на икономиката на страната. В края на миналата година Италия влезе в техническа рецесия, а за първите шест месеца на годината растежът е на нулево ниво.

"Италианската политическа криза, както и противопоставянето на Матео Салвини към европейските институции, могат да влошат доверието, което вече е нарушено от търговското напрежение и Brexit. Ако растежът се забави и ръстът на суверените се повиши, основният излишък на правителството вероятно ще бъде недостатъчен, за да предотврати увеличаване на публичния дълг", предупреждават от "Кофас".

Експертите акцентират върху това, че създалата се несигурност на пазарите и доверието на инвеститорите могат да се влошат допълнително при преговорите на бюджета за 2020 година.

Преди дни лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини постави под въпрос коалиционното правителство, ръководено от неговата партия и популисткото движение "Пет звезди", като призова за предсрочни избори.

За тази цел "Лига" внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството, за да провокира падането на изпълнителната власт. Сенатът обаче реши да не го проведе незабавно, а вместо това позволи на министър-председателя Джузепе Конте да се обърне предварително към горната камара на 20 август.

"Опитът на Матео Салвини да предизвика извънредни избори идва в момент, когато той има силна позиция на политическата сцена и е явен фаворит в анкетите, отбелязват анализаторите на Кофас. "Лига" започна да добива позиции в регионалните избори, включително в южните региони, докато подкрепата за "Пет звезди" постепенно намалява", посочват експертите.

Слагането на край на управляващата коалиция в познатия ѝ вид ще доведе до предсрочни избори в края на месец октомври, което е точно в момент, в който трябва да бъде одобрен държавният бюджет за следващата година.