Една от най-големите енергийни компании Enel, планира да разшири инвестиционните си намерения в България.

Това стана ясно още вчера, когато фирмата подписа договор с Damco Energy, част от Copelouzos Group, за участие във вятърни проекти с мощност 1 400 MW в Гърция.

Чрез споразумението с гръцките си партньори, компанията ще има възможност да участва и в разработването на нови 180 MW мощности в България.

От Enel в момента извършват инвестиционни проучвания на територията на Севлиево и Гурково, където фирмата има намерение да построи вятърен парк.

Проучванията включват проверка на терена - дали отговаря на изискванията за създаване на вятърен парк, както и капацитета на мястото от гледна точка на броя турбини, които могат да бъдат разположени там.

От Enel са се насочили и към най-южната част на страната ни, почти в непосредствена близост до границата с Гърция. Тази местност е в непосредствена близост до вече разработената от фирмата гръцка област Тракия.

Интересното в случая е, че това е едно от най-посещаваните туристически места в българските Родопи.

Припомняме, в Гърция Enel е третият най-голям оператор на възобновяеми енергийни източници с инсталирани мощности от 91,3 MW и 36,1 MW в процес на строителство, които трябва да заработят до края на годината.

Кои са гръцките фирми

"Дамко Енерджи" е собственост на "Копелузус груп" и участва в смесено дружество с НЕК за износ на ток. Неотдавна фирмата участва заедно с още няколко чужди фирми в търга за приватизацията на ТЕЦ „Бобов дол", но не след дълго прекрати участието си (търгът беше насрочен за 26 юли 2008 година, а началната цена бе 101 млн. лв.).

"Копелузус груп" участва в смесената българо-гръцка компания за доставка на енергия НЕКО, която през май 2007 година бе решено да осигури 100 мВт електроенергия от България за покриване на нуждите на Гърция. В дружеството НЕК държи 50%, а по 25% притежават "Прометеус газ" и "Копелузус груп".

Проектите на Енел в България

Италианската фирма рехабилитира ТЕЦ Марица-изток 3 и обяви, че е внесла през март в Министерство на икономиката и енергетиката намерение за инвестиция от 950 млн. евро в 750 мВт мощност на лигнитни въглища на площадката.

"Енел" държи 73% от компанията, модернизираща ТЕЦ-а, и също толкова в експлоатационната компания "Марица Изток 3". Останалите акции са на НЕК.

Плановете на италианския гигант да строи още две нови мощности "на зелено" са отдавна. Фирмата дори предложили на американската компания AES, която строи заместващи мощности в ТЕЦ "Марица Изток 1", заедно да сторят това.