Рекордно високите цени на електроенергията и газа притиснаха до стената енергийните доставчици в целия свят. Повечето работеха на загуба, а други се сринаха напълно, пише Bloomberg.

Редица доставчици на енергия прекратява дейността си в Обединеното кралство, Холандия, Германия, Чехия, Белгия, Финландия и Сингапур. По този начин се намалява и избора за потребителите, а правителствата веднага се намесиха, като въведоха мерки.

Голяма част от доставчиците продават енергия на фиксирани цени и много от тях не са успели да включат увеличението на цените на едро, заради националните регулатори, които ограничават таксуването на компаниите.

Над 40 доставчици не издържаха на напрежението и бизнесите им се сринаха. Подобна е съдбата и на компанията, работеща в Обединеното кралство и Холандия - Enstroga. Още през септември доставчикът заяви, че ще спре операциите във Великобритания. Само шест седмици по-късно заяви, че "няма друг избор", освен да прекрати дейността си и в Холандия.

"Потребителите ще плащат по-високи цени от всякога", коментира главният изпълнителен директор на Enstroga Йенс Мюлер-Бенершайд.

Цените на енергията в Европа достигат рекорди и са доста нестабилни през последните месеци, заради повишеното търсене, недостатъчните запаси, намалените доставки на природен газ от Русия и други причини

В най-голямата икономика в ЕС Германия рекордно високите цени ускориха "ожесточената конкуренция в сектора". Доставчикът Neckermann Strom AG, който обслужва 13 000 клиенти, вече подаде заявление за несъстоятелност.

В Обединеното кралство 24 доставчици на енергия за домакинствата са фалирали от началото на август. Причината се крие отново в ограничаване на сметките на потребителите от британския енергиен регулатор Ofgem. Компаниите не могат да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите.

Другите британски доставчици работят на загуба. Те се надяват регулаторът Ofgem да вдигне тавана на цените през април, за да могат да работят рентабилно.

Около пет енергийни компании са фалирали в Холандия и Сингапур, три в Германия, пет в Чехия, една в Белгия и една във Финландия.

Чешката Bohemia Energy заяви, че кредитори са му отказали достъп до заем от 90 милиона долара, който вече е одобрен. "Ако продължим да доставяме енергия, ще трупаме огромни загуби всеки ден", смята собственикът на чешката компания.

Енергийната криза може също да попречи на иновациите в сектора.Около 140 000 домакинства и 11 000 предприятия в Сингапур са засегнати фалитите на търговци на дребно. Това ще затрудни и политиките за либерализира енергийния сектор чрез засилване на конкуренцията.