САЩ се надяват, че могат да разрешат търговския си спор с ЕС относно тарифите за алуминий и стомана преди края на октомври, предаде Reuters. Търговският представител на Съединените щати Катрин Тай се срещна във вторник с шефа по търговията на Европейския съюз Валдис Домбровскис, който миналия месец заяви пред мозъчен тръст във Вашингтон, че е "умерено оптимистичен", че може да се постигне споразумение.

"Надяваме се, че можем да постигнем споразумение до края на месеца", твърди обаче източник на Reuters.

Говорители на Търговския представител на САЩ (USTR) и ЕС са отказали коментар за разговорите. Министерството на търговията на САЩ, което администрира тарифите "раздел 232" от 25% за стомана и 10% за алуминий, не отговори веднага на искане за коментар.

Във вторник USTR заяви, че Тай и Домбровскис са обсъдили "продължаващите усилия за справяне с глобалния свръхкапацитет в стоманодобивния и алуминиевия сектор и споделените предизвикателства, породени от непазарните икономики".

Цената на алуминия надхвърли $3 000 за първи път от 13 години

Цената на алуминия надхвърли $3 000 за първи път от 13 години

Цената на метала се покачва с над от 15% през последните три седмици

Тай и Домбровскис се договориха през май да не ескалират спора за тарифите за стомана и алуминий в продължение на шест месеца, за да имат време да намерят решение на проблема - срокът изтича в края на ноември.

През юни те сключиха споразумение, което спря 17-годишната търговска война за субсидиите за самолетните компании Boeing и Airbus със сходен аргумент: по-голямата заплаха, пред която са изправени както Европа, така и САЩ, идва от усилията на Китай да развие собствена индустрия за търговски самолети.

В спора за металите американските и европейските служители отдавна са съгласни, че свръхпроизводството в Китай е отслабило световните цени.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, включително върху вноса от ЕС, поради съображения за национална сигурност съгласно търговския закон от времето на Студената война.

Защо цените на стоманата се вдигат, докато тези на на желязната руда са сринати?

Защо цените на стоманата се вдигат, докато тези на на желязната руда са сринати?

Производството на сурова стомана в Китай вероятно ще се намали в дългосрочен план

Източник от стоманодобивната промишленост заяви, че Тай и ЕС се приближават до вероятно споразумение, което ще замени тарифите по раздел 232 с тарифна квотна уговорка (TRQ), която ще позволи безмитно влизане на определен обем стомана в ЕС, а тарифи ще се прилагат за по-големи обеми.

Този източник заяви, че разговорите "вървят добре", но не е пожелал да даде крайна дата за преговорите и постигане на съгласие.

Домбровскис изрази отвореност за квотно споразумение, подобно на това, което Канада и Мексико имат със САЩ, но заяви, че е необходима сделка до началото на ноември.

Други служители на ЕС са казали за "Ройтерс", че всичко много зависи от обема на стомана, която ще може да влиза безмитно в пристанищата на САЩ.

Според представител на индустрията преговарящите от ЕС се стремят да базират квотата на обема на вноса на САЩ преди налагането на тарифите през 2018 г., докато американските преговарящи искат да основават квотите на по-ниските обеми след налагането на митата.