ЕС планира да инвестира €150 милиарда в развитието на Африка, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от световните медии. Съобщението идва преди предстоящата среща на върха между Европейския и Африканския съюз следващата седмица.

"На срещата на върха инвестициите ще бъдат в центъра на дискусиите, защото те са средството за нашата обща амбиция. В тази област Европа е най-надеждният партньор за Африка и също така - най-важният", заяви фон дер Лайен.

10-те най-развити държави в Африка

10-те най-развити държави в Африка

Черният континент привлича инвеститорите, тъй като възможностите за растеж и печалби са огромни

Предложението е първият регионален план по инвестиционната схема на Европейския съюз за €300 милиарда Global Gateway, която има за цел да развива публична и частна инфраструктура по целия свят до 2027 година.

Съобщава се, че финансирането ще идва от инвестиции от частния сектор, както и от редица финансови органи на Евросъюза.

Схемата на ЕС се разглежда като отговор на китайската инициатива "Един пояс, един път" - глобална инфраструктурна програма, която стартира през 2013 година.

През последното десетилетие Китай инвестира милиарди долари в изграждането на пътища, железопътни линии и пристанища по целия свят, за да установява нови търговски и дипломатичеки връзки.

Големите проекти от китайската инициатива "Едни пояс - един път"

Големите проекти от китайската инициатива "Едни пояс - един път"

Добри идеи, но и опасения за финансови и други проблеми за участниците

Към декември 2021 година 145 държави са се присъединили към инициативата на Китай, предимно от Азия и Африка. Към момента "Един пояс, един път" обхваща 2631 проекта с обща стойност от $3,7 трилиона.

Европейският съюз обаче критикува плана на Пекин за изоставяне на някои страни, изпаднали в огромни дългове. Междувременно, фон дер Лайен нарича новият икономически план за глобална инфраструктура на ЕС "истинска алтернатива" на този на Китай.

А целта на Европа е ясна - да създаде силни и устойчиви връзки, а не зависимости, между Стария континент и останалата част от света.

Китай призова САЩ и ЕС да се присъединят към "Един пояс, един път"

Китай призова САЩ и ЕС да се присъединят към "Един пояс, един път"

Пекин иска да изчисти имиджа си на експлоататор и предлага повече сътрудничество с американските и европейските компании