Новият базисен сценарий за сривът на икономиката в еврозоната на Европейската централна банка предвижда, че тя ще се свие с 8,7% на годишна база, предаде Zero Hedge. Това е с 0,7 процентни пункта по-дълбок спад от прогнозирания през март, когато финансовата институция очакваше стопанството да се свие с 8% спрямо 2019 г.

Интересното е, че според ЕЦБ през следващите две години възстановяването ще бъде съответно от 5,2% и 3,3%. Това са значително по-високи стойности от прогнозата от месец март, когато тя очакваше 1,3 и 1,4% темп на растеж. Тепърва обаче се очаква негативният вариант за стопанството, според който по всяка вероятно понижаването на икономиката през тази година ще е още по-дълбок.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"За тези, които могат да боравят с елементарна математика, това означава, че еврозоната все пак няма да възстанови спада си от тази година до края на 2022 г., въпреки че Кристин Лагард посочи, че "активността се очаква да се изстреля заради количествените улеснения", посочват от Zero Hedge.

Същевременно според централната банка хармонизираният индекс на потребителските цени ще нарасне с 0,3% до края на годината, с 0,8% през 2021 г. и с 1,3% през 2022 г. "Разбира се, всеки познава способностите за предвиждане на ЕЦБ и последната им прогноза е просто карт бланш да увеличава още повече количествените улеснения", посочват от Zero Hedge.

Във връзка с това, днес стана ясно, че ЕЦБ увеличава програмата за изкупуване на облигации с още 600 млрд. евро, като тя вече възлиза на 1,35 трлн. евро. Възможно е обаче тя да бъде увеличена допълнително.

ЕЦБ увеличи пандемичната програма с още €600 млрд.

ЕЦБ увеличи пандемичната програма с още €600 млрд.

И я удължи до юни 2021