Две години по-късно негативният ефект от ниските цени на петрола продължава да тегне над държавите износителки на черно злато. Нигерия изпадна в рецесия, а икономиката на Норвегия забави растежа си и остана в застой.

И двете страни разчитат много на петрола, който е отговорен за голяма част от износа им.

Въпреки че стойността на черното злато се възстанови след острия си спад през февруари, суровината все още се търгува на цена от около 46 долара за барел, което е повече от двойно по-малко от нивата преди края на 2014 година.

Резултатът от това е налице за страните износителки на петрол.

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Нигерия спадна с 2% при намаление от 0,4% за предходните три месеца. Двете поредни тримесечия на свиване на икономиката означават, че официално африканската държава е в рецесия.

Проблем за Нигерия обаче не са само ниските цени на черното злато, но и острият спад на добива, след серия атаки срещу съоръжения на местни компании в индустрията.

В Норвегия добивът и доставките на основната суровина са намалели с 1,4% през второто тримесечие. Все пак икономиката на скандинавската страна расте макар и с бавни темпове.