Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, доминирана от демократите, одобри в четвъртък бюджета на страната за 2008 финансова година в размер на $2,9 трилиона. В него са предвидени увеличени разходи за детско медицинско обслужване, за ветерани, а също и финансиране на образованието, пише The Wall Street Journal.

В същото време проектът на бюджета изисква от Конгреса приемането на мерки за компенсация на разходите, които ще възникнат във връзка с възможното бъдещо съкращаване на данъците.

Миналата седмица бюджет със същите параметри е бил одобрен от американския Сенат, но има редица ключови въпроси, които трябва да се доработят допълнително, преди окончателният вариант на бюджета да постъпи за обсъждане от представителите и на двете камари.

Според прогнозата на демократите, в случай ако одобреният от камарата на представителите проект за бюджет бъде приет, то положителното салдо в бюджета на САЩ до 2012 ще възлезе на $153 млрд. годишно. Според анализаторите тази цел е напълно реална в условията на значителен приток на парични средства в хазната.

Новата финансова година в САЩ започва на 1 октомври.