България може да понесе финансови санкции заради мръсния въздух и неизпълнение на задълженията по европейските директиви за качеството на въздуха.

"Комисията винаги се е стремила в диалога си с българските власти да се разгледат въпросите възможно най-скоро. Последните данни от 2019 г. показват, че България все още регистрира високи нива на прахови частици. Комисията следи отблизо мерките, предприети за коригиране на ситуацията. Ако това не е достатъчно, Комисията ще изправи България пред Съда и ще поиска финансови санкции", каза европейският комисар по околната среда Виргиниюс Синкевичиюс и като добави - "ние знаем източниците на праховите частици", цитиран от "Сега".

България е една от първите държави в ЕС с най-много починали от преждевременна смърт в Общността вследствие замърсяването на въздуха. Това показаха данните в доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикувани вчера.

Мръсният въздух: Колко струва той на най-замърсените български градове?

Мръсният въздух: Колко струва той на най-замърсените български градове?

Доклад остойностява пропуснатите ползи и загубите за засегнатите градски икономики

Според оценката на ЕАОС излагането на фини прахови частици е причинило около 12 500 случая (15 500 случая през 2009 г.) на преждевременна смърт в страната ни при общо около 417 000 в 41 европейски държави.

Синкевичиюс припомни, че през последните три години Съдът на ЕС е установил, че България не е изпълнила задълженията по европейските директиви за качеството на въздуха по отношение на нивата на прахови частици и липсата на достатъчно мерки за разрешаване на проблема.

Заедно с Полша, България е рекордьор по преждевременни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха в цяла Европа, както и на брой години, загубени в живота на 100 000 души.

Докладът показва също, че заради карантините, въведени в ЕС, качеството на въздуха се е подобрило заради спад до 60 на сто на някои замърсители. Засега няма оценка как това подобрение се е отразило на общественото здраве.