Анти Рине спечели националните избори, обещавайки да поправи социалната система на Финландия. Голямото предизвикателство пред новоизбрания премиер е как да обезвреди демографската бомба с часовников механизъм, пише европейското бюро на Politico.

Финландия има една от най-добрите социални системи на Стария континент. Както в скандинавската ѝ съседка Швеция, безплатните - тоест финансирани от всички данъкоплатци - здравеопазване, социални грижи и образование са нещо нормално.

Населението на страната обаче остарява далеч по-бързо, отколкото в останалата част от Европа. Официалните прогнози показват, че намаляващата раждаемост във Финландия ще намали броят на гражданите в работоспособна възраст (15 до 64 години) от 62 процента днес до 60 процента през 2030 година и 58 процента през 2050 г.

В средата на века финландците на възраст между 15 и 64 години ще намалеят с 200 000, сравнено с днес, в страна с население около 5,5 милиона.

Това ще има сериозни последствия за държавната хазна. Все по-малко работещи ще плащат данъци, а увеличеният брой на пенсионерите означават увеличаване на разходното перо.

Централната банка посочва, че макар съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт намалява в последните години, "увеличението на публичните разходи, произхождащо от застаряването на населението, застрашава тази тенденция през следващите няколко десетилетия".

Предизвикателството пред Финландия и Рине, чийто социалдемократи си осигуриха победа с малко в изборите през април, засяга не само една партия и една страна. Въпреки че населението на страната остарява по-бързо, отколкото в съседните страни, някои от тях не изостават с много.

Базовият доход във Финландия се оказа провал

Базовият доход във Финландия се оказа провал

Предварителните данни сочат, че той не повишава нивата на заетост

Официалните данни показват, че раждаемостта във Финландия вече намалява - и го прави във всяка една от последните осем години. В източния регион Южна Карелия раждаемостта намаля с 11 процента миналата година. Общинарите следят развитието с притеснение.

"Общинските финанси вече са под натиск. Болниците и местата за настаняване на възрастните са голяма тежест за общините - този тип услуги са много скъпи", казва Йоханес Моисио, общински съветник.

Той посочва, че в по-малките градове вече започва затваряне на училища, а услугите са концентрирани в регионалните центрове в опит за намаляване на разходите. Междувременно в цялата страна се появяват данни за влошаващи се грижи за възрастните, след като общините не могат да намерят баланса между качеството на услугата и ефективността.

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж

Притеснението за Финландия, както и за останалата част от Европа, е, че бъдещето им ще повтори икономическото настояще в най-застарялото общество: Япония. Там икономическият растеж стагнира, а усилията на властите все още не могат да вдъхнат живот на икономиката.

"Финландия вече се изправя пред проблеми, с които Япония се опитва да се справи от над десетилетие", казва централната банка на страна в доклад от 2016 г. "Населението застарява, а бавният икономически растеж не генерира достатъчно средства, за да се покрият растящите пблични разходи. Така правителственият дълг заплашва да стане неустойчив".

Банката подчертава още, че опитът на Япония е показал, че отлагането на реформите твърде далеч в бъдещето води до намаляване на растежа и заетостта. Предизвикателството пред Финландия е да намери път напред.

Юха Сипиля, който бе премиер досега, предпочете да намали разходите. И макар че успя да върне икономиката към растеж, реформата на публичните услуги не успя да спечели парламентарна подкрепа и правителството му бе принудено да подаде оставка.

Съюзническата на Сипиля партия в център-дясно National Coalition Party предпочита приватизацията като начин за намаляване на публичните раходи и стабилизирането им в дългосрочен план. Скандали около процеса обаче доведоха до недоволство и партията пострада на изборите.

Социалдемократите казват, че са готови да повишат данъците, за да финансират публичните услуги, но все още не могат да обяснят как ще го направят по устойчив начин. Лидерът Рине в момента се опитва да създаде коалиция от пет партии с подходяща платформа за проблемите.

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив