Правителствата на Франция и Румъния ще подпишат в понеделник споразумение, което позволява по-голям износ на зърно от Украйна да достигне до Европа и други части на света, каза министърът на транспорта на Франция Клеман Бон в неделя, цитиран от европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Утре ще подпиша споразумение с Румъния, което да позволи на Украйна да изпрати още повече зърно, защото това е основен ресурс за страната и за много други страни, които се възползват от него", каза Бон пред френското радио FranceInter, добавяйки, че зърнените култури ще бъдат изпращани "в Европа и в развиващите се страни, особено в Средиземноморието, които се нуждаят от тях за оцеляването си".

Споразумението има за цел да въздейства върху някои от тесните места в пътищата на солидарност на ЕС с Украйна.

Това идва, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин заплаши да ограничи износа на зърно през Черно море и заяви, че по-голямата чат от зърнените култури, напускащи Украйна, захранват пазара на ЕС, вместо да отиват в развиващите се страни.

Бюлетин на британското военно разузнаване в неделя заяви, че "твърдението на Путин не е вярно. Според данни на ООН около 30 процента са били доставени на страни с ниски и средни доходи в Африка, Близкия изток и Азия."

Министерството на отбраната на Обединеното кралство добави, че "Русия следва умишлена стратегия за дезинформация, тъй като се стреми да отклони вината за проблемите с продоволствената несигурност, да дискредитира Украйна и да сведе до минимум съпротивата срещу нейната инвазия".

Министър Бон каза, че сделката с Румъния ще обхваща износа "по река, море и суша".

"Горд съм, че чрез европейски действия, чрез намиране на сухопътни коридори, успяхме почти да се върнем на същото ниво на износ на зърно, което Украйна имаше преди войната", каза Бон.