Франция може да затвори следващите два ядрени реактора през 2025-2026 г. - по-рано от очакваното, ако пазарните условия са благоприятни. Като цяло страната планира да затвори 14 реактора до 2035 г. информира Reuters.

Страната възнамерява да намали дела на ядрената енергия в производството на електроенергия до 50% до 2035 г. от сегашните 75 процента.

Двата най-стари реактора във френската атомната електроцентрала в Фесенхайм ще бъдат затворени през февруари и юни тази година. Следващото извеждане от експлоатация на ядрени мощности се предвижда за периода 2027-2028 година.

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Какво е бъдещето на ядрената енергетика?

"Ако бъдат изпълнени определени условия, свързани с цените на електроенергията и развитието на европейския пазар на електроенергия, затварянето на два допълнителни реактора може да се случи през 2025-2026 г."

Това се казва в документ за обществена консултация относно енергийната политика на страната. В него се отбелязва още, че решението за предсрочно закриване ще бъде взето през 2023 година.

Международната агенция по енергетика миналата година предупреди, че рязкото намаляване на ядрените мощности ще застраши климатичните цели и енергийната сигурност, ако развитите страни не намерят начин да удължат живота на своите реактори.

"Топенето" на ядрената енергетика на Швеция

"Топенето" на ядрената енергетика на Швеция

Страната затвори един от реакторите в най-голямата си централа

"Бъдещето на ядрената енергия остава несигурно, тъй като напредналите икономики започват да затварят остаряващите атомни електроцентрали, отчасти поради политиката за постепенно отказване от тях, както и от икономически и регулаторни фактори", посочват от МАЕ. "Без промяна в тази политика, развитите страни могат да загубят 25 % от ядрения си капацитет до 2025 г. и две трети от него до 2040 година."