Инвестициите в информационния и технологичния (ИТ) сектор са нараснали с рекордно висока стойност през миналата година, като страната е привлякла над 15 нови проекта на обща стойност поне 240 млн. долара, предаде Financial Times. Така тенденцията на скоростна експанзия на отрасъла, наблюдаваща се от поне пет години, продължава на пълни обороти, а според изданието най-голяма част от новите преки чуждестранни инвестиции са насочени към столицата.

В периода след Голямата рецесия средно в страната са инвестирали по пет нови проекта годишно, но през последните пет години България привлича около една трета от всички нови ИТ начинания в региона, сочат данните на платформата на Financial Times fDi Markets. Самото издание също откри технологичен офис у нас неотдавна.

Кои са рисковете за ИТ сектора в глобален мащаб?

Кои са рисковете за ИТ сектора в глобален мащаб?

Като най-застрашен може да се посочи пазарът в Азия

През миналата година не само новите ИТ дейности обаче растат. Отрасълът е отчел ръст на приходите от почти 50%, до 3,2 млрд. евро, а у нас той е представен от 12 хил. компании, за които работят над 50 хил. служители. "Около 70% от бизнесите продават услугите си само на външни партньори, според данни на Департамента по търговията на САЩ", посочват от изданието.

Според Financial Times почти половината от инвестициите в страната са били за разширяване на текущите дейности на компаниите, "особено в проектите за проучване и развойна дейност, които носят много висока добавена стойност." Сред причините за експанзията на чуждестранните компании в отрасъла е високоскоростният интернет в страната, плоските и ниски данъци и достъпът до квалифицирани специалисти.

Най-високоплатените работни места в ИТ сектора

Най-високоплатените работни места в ИТ сектора

Класацията се основава на данни за средната заплата в компаниите от Силициевата долина

По думите на Йорданка Фандъкова, София е на трето място в Европа по брой на стартирали технологични стартъпи, а над 10% от работещите в града са се реализирали именно в ИТ сектора, посочват от Financial Times. Отрасълът формира и около 50% от търсенето на офис пространства. Същевременно градът заема и втора позиция на Стария континент сред най-бързо растящите технологични центрове.

Но пред страната има и предизвикателства. "България изгуби около 25 позиции в индекса за свобода на правене на бизнес на Световната банка през последните пет години, тъй като останалите страни въвеждат подобрения", коментира пред изданието икономистът за Източна Европа към Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович. По думите му сред проблемите у нас е борбата с корупцията и липсата на някои удобства за семеен живот, като места в детските градини на София.

ИТ секторът у нас: 300% ръст на оборота за 7 години

ИТ секторът у нас: 300% ръст на оборота за 7 години

Заетите в него са 51 хиляди